maandag, 20. juni 2016 - 9:27 Update: 22-06-2016 17:40

Nog veel burgerhulpverleners niet systematisch oproepbaar

Aantal burgerhulpverleners groeit, maar niet hard genoeg
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Het aantal burgerhulpverleners in Rotterdam groeit. Eind vorig jaar waren er ongeveer 230 registraties van burgerhulpverleners. Dit aantal is inmiddels gestegen naar bijna 1000. Burgerhulpverleners in Rotterdam kunnen nog niet in hun buurt worden opgeroepen, aangezien het oproepsysteem nog niet actief is.

Het aantal geregistreerde burgerhulpverleners in de vier grote steden is sinds eind vorig jaar fors gestegen. Zo groeide het aantal burgerhulpverleners in Rotterdam met 948 aanmeldingen (dekkingsgraad van circa 0,2%). Den Haag groeide in die periode met 980 aanmeldingen (dekkingsgraad 0,3%), Amsterdam met 739 (0,1%) en Utrecht met 316 (dekkingsgraad 0,2%).Tegelijkertijd is de dekking in deze steden nog steeds relatief laag. Het aantal dorpen en steden in Nederland zonder burgerhulpverleners is inmiddels gedaald naar 120.

Acute hulp door buurtbewoner

Landelijk is het aantal burgerhulpverleners toegenomen tot 130.000. De toename van het aantal registraties is het grootst in de provincies Zuid-Holland (+ ca 12.000) en Noord-Holland (+ ca 6.300). Deze stijging is met name toe te schrijven aan de toename in de grote steden. De landelijke gebieden in Nederland kennen de grootste, relatieve dekking van burgerhulpverlening. De provincie Overijssel heeft, net als vorig jaar, de hoogste relatieve dekking: 1,9% van de bevolking staat geregistreerd als burgerhulpverlener. De plaats Nutter (Overijssel) blijft de plaats waar je de grootste kans hebt dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner mocht je een hartstilstand krijgen.

Rol voor lokale overheden

Met nog 40.000 extra burgerhulpverleners in Nederland kunnen we 2.500 levens per jaar redden. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “We zijn blij dat het afgelopen half jaar zo’n 40.000 Nederlanders gehoor hebben gegeven aan onze oproep zich te registreren als burgerhulpverlener. Ons doel, een land waarbij slachtoffers van een hartstilstand binnen 6 minuten geholpen worden, komt steeds dichterbij. Onze aandacht gaat nu uit naar de gebieden waar de relatieve dekking nog laag is, zoals de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Lokale overheden spelen een belangrijke rol om de kans op acute hulp bij een hartstilstand te vergroten. We roepen gemeenten op om ons te steunen en ervoor te zorgen dat het oproepsysteem actief wordt in hun gemeente. Gezamenlijk kunnen we het aantal dodelijke slachtoffers van een hartstilstand terugdringen.”

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting heeft het doel om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Om dit voor elkaar te krijgen, bouwt de Hartstichting samen met circa 400 reanimatiepartners aan een netwerk van minimaal 170.000 burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Nederland is het enige land ter wereld dat op deze schaal burgers oproept bij een reanimatie. Burgerhulpverleners staan geregistreerd bij het oproepsysteem van HartslagNu of Hartveilig Wonen.

Categorie:
Provincie: