maandag, 1. augustus 2016 - 16:29 Update: 01-08-2016 16:48

Onderzoekers verrast door groter risico op PTSS in minder kwetsbare landen

Onderzoekers verrast door groter risico op PTSS in minder kwetsbare landen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Uit recentelijk onderzoek is, tegen de verwachting in, gebleken dat populaties in minder kwetsbare landen, zoals Nederland, Canada, en Nieuw-Zeeland, juist een groter risico op van Post-Traumatische stressstoornis (PTSS) lopen. Dit meldt Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) maandag.

Recentelijk is het voorkomen van post-traumatische stressstoornis (PTSS) onder volwassenen in 24 landen in kaart gebracht. Verschillen tussen landen kunnen grotendeels worden verklaard door verschillen in  blootstelling aan schokkende gebeurtenissen en sociaaleconomische landkenmerken. 

Vrouwen 2x zo grote kans

Naar risicofactoren voor de ontwikkeling van PTSS is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan. Blootstelling aan oorlog, rampen en andere schokkende gebeurtenissen, feitelijk en gepercipieerd, is een belangrijke voorspeller. Het risico op het ontwikkelen van PTSS verschilt echter per individu. Vrouwen hebben een twee keer zo grote kans.

Wie al kampt met psychische problemen of uit een lager sociaaleconomisch milieu komt, is ook kwetsbaarder. Terwijl een goed sociaal vangnet juist beschermend werkt. Al met al lopen kwetsbare individuen en groepen een verhoogd risico op het ontwikkelen van trauma-gerelateerde klachten.

‘Wat deze studie toevoegt is dat er ook cultuur- en landkenmerken zijn die een rol spelen', aldus Michel Dückers. Een eenduidige verklaring voor de ‘kwetsbaarheidsparadox’ is nog niet voorhanden. 'Wat we wel zien, is dat de minder kwetsbare naties erg individualistisch zijn. Het ontbreekt mensen mogelijk aan sociale steun. Het zijn ook landen waar mensen hoge eisen aan zichzelf stellen en dus sneller voor hun gevoel mislukken en dan de oorzaak buiten zichzelf zoeken.’

Het onderzoek, gepubliceerd in The British Journal of Psychiatry, is uitgevoerd door onderzoekers van het NIVEL, Impact/Arq, Monash University en UCL London. De landenstudie maakt deel uit van een serie onderzoeken die beogen bij te dragen aan de kennis over de impact van schokkende gebeurtenissen en de capaciteit van samenlevingen om daarmee om te gaan.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):