maandag, 5. september 2016 - 22:08 Update: 06-09-2016 15:23

Waarschuwing voor loodhoudende onbedekte grond in Amsterdam

Amsterdam waarschuwt ouders voor lood in de grond
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De gemeente Amsterdam informeert de komende tijd ouders met jonge kinderen, van nul tot zes jaar, preventief over de gezondheidsrisico’s van lood en geeft tips om het contact met lood in de bodem te minimaliseren.

Kinderen kunnen, als ze spelen op grond waarin lood zit, via hun handen lood inslikken. Omdat tuinen en speelplaatsen op de meeste plekken in Amsterdam bedekt zijn met gras of tegels, zal dit niet snel gebeuren. Toch zijn er plekken waar kinderen in contact kunnen komen met grond waarin lood aanwezig is, bijvoorbeeld als ze spelen op onbedekte grond. De gemeente Amsterdam informeert ouders van jonge kinderen daarom uit voorzorg. Hoe minder lood kinderen binnen krijgen, hoe beter.

Lood in de bodem is terug te vinden in heel Amsterdam, vooral in de binnenstad, maar ook in vooroorlogse wijken en industriegebieden. Jonge kinderen zijn extra gevoelig voor lood omdat ze lood makkelijker opnemen dan volwassenen. Bovendien stoppen ze vaker vuile vingers of speelgoed in hun mond en kunnen zo vervuilde grond inslikken. Lood kan negatieve effecten hebben op het leervermogen van kinderen. Met relatief eenvoudige maatregelen is het mogelijk om de inname van lood te beperken.

Categorie:
Provincie: