dinsdag, 6. september 2016 - 16:15 Update: 07-09-2016 22:10

Tekorten aan medicijnen leiden steeds vaker tot agressie aan balie apotheek

Franse politie arresteert man en vrouw in verband met aanslag in NicPatiënten steeds vaker agressief tegen apothekersassistenten vanwege medicijntekort
Foto: Archief EHF

Apothekers moeten steeds vaker melden dat de medicijnen die patiënten komen halen, niet leverbaar is.

De tekorten leiden regelmatig tot agressie aan de balie. Medewerkers worden bespuugd en uitgescholden. Ook wordt er met medicijnen gegooid en worden er fysieke bedreigingen geuit. Uit onderzoek van de apothekersorganisatie KNMP blijkt dat 75 procent van de apothekersassistenten dagelijks tot wekelijks met te maken heeft met kwade klanten. Volgens KNMP ligt het probleem bij het voorkeursbeleid van de zorgverzekeraars. Die kiezen vaak voor een geneesmiddel met een gunstiger prijs. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een octrooi verloopt en er plotseling meerdere aanbieders van hetzelfde medicijn zijn.

Vorig jaar werden er 625 definitieve en tijdelijke tekorten genoteerd. zo meldt de KNMP. De branchevereniging noteerde in de eerste helft van dit jaar al 369 definitieve en tijdelijke tekorten. Het gaat dan onder meer om Thyrax Duotab (schildklier) en dexamfetamine (adhd).