dinsdag, 13. september 2016 - 16:03 Update: 13-09-2016 16:13

Ouderen willen Rijksvaccinatie tegen longontsteking, gordelroos en kinkhoest

Ouderen willen Rijksvaccinatie tegen longontsteking, gordelroos en kinkhoest
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Driekwart van de Nederlandse senioren wil bescherming van de overheid tegen longontsteking, gordelroos en kinkhoest. Dat is gebleken uit onderzoek door Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie in Nederland, onder duizend ouderen.

Rijksvaccinatieprogramma

Zij willen dat er een speciaal Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen komt, waardoor zij tijdig worden opgeroepen voor inenting tegen deze infectieziekten. 

De genoemde infectieziekten veroorzaken al jaren op aanzienlijke schaal ziekte, ziekenhuisopnamen en sterfte. Toch bestaat er geen Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen, zoals dat er wel is voor kinderen.

Steeds ouder

Nederlanders worden gemiddeld steeds ouder. Helaas blijft niet iedereen gezond: 70% van de mensen van 65 jaar en ouder heeft een chronische ziekte. Gelukkig zijn er vaccins voor ouderen die effectief beschermen tegen infectieziektes zoals gordelroos, kinkhoest en pneumokokken (longontsteking), en daarmee leed en dure behandelingen voorkomen. 

Brief aan Tweede Kamer 

In een brief aan de Tweede Kamer roept directeur Manon Vanderkaa van KBO op om minister Schippers aan te sporen tot duidelijkheid over de rol van de overheid bij ouderenvaccinaties. 

75% van de Nederlandse ouderen vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor het verspreiden van informatie over vaccinatie. Die verantwoordelijkheid wordt op dit moment nog niet genomen. 

Slechts 16% van de ouderen is van mening dat de overheid voldoende onderneemt op het gebied van ouderenvaccinatie. Veel senioren (65%) kijken daarom naar hun huisarts voor informatie. Toch heeft slechts 33% het gevoel goed geïnformeerd te worden over vaccins speciaal voor ouderen.