donderdag, 22. september 2016 - 13:01 Update: 22-09-2016 13:15

Nieuwe operatietechniek helpt tegen 'samentrekken' litteken door brandwond

Nieuwe operatietechniek helpt tegen 'samentrekken' litteken door brandwond
Foto: Brandwondencentrum Beverwijk
Beverwijk

Er is een nieuwe operatietechniek ontwikkeld in de brandwondencentra die het samentrekken van brandwondenlittekens tegengaat. 'Het gaat om een wereldprimeur', zo meldt het Brandwondencentrum Beverwijk.

Samentrekkende littekens

Patiënten die littekens hebben als gevolg van brandwonden hebben vaak last van samentrekkend littekenweefsel. De huid komt strak te staan, waardoor gewrichten in een dwangstand komen en bewegen lastiger wordt. Veel hersteloperaties zijn nodig om dit te verbeteren. 

De nieuwe operatietechniek, perforatorgebaseerde interpositieplastiek, zorgt aantoonbaar voor een sneller en beter resultaat. Deze nieuwe techniek, gebaseerd op nieuw onderzoek, biedt brandwondenpatiënten een betere kwaliteit van leven.

Getransplanteerde huid krimpt

'Standaard wordt een huidtransplantaat gebruikt bij operaties van krimpende littekens. Het huidtransplantaat wordt dan tijdelijk van zijn doorbloeding afgesneden. Een groot nadeel is dat na transplantatie de getransplanteerde huid dan vaak weer krimpt', zegt onderzoeker en Plastisch Chirurg in opleiding Carlijn Stekelenburg. 

'Met de nieuwe operatietechniek is dit probleem voor veel patiënten opgelost: we maken slimmer gebruik van de doorbloeding van de huid. Zo zorgen we ervoor dat we het probleem van strakke littekens oplossen', aldus Stekelenburg.

Transplantatie met eigen doorbloede huidlappen

Bij de nieuwe operatietechniek, die Stekelenburg onderzocht in het Brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis,  worden eigen doorbloede huidlappen met onderliggend vetweefsel getransplanteerd. 

Tijdens de operatie wordt de huidlap verplaatst naar de plek waar het trekkende brandwondenlitteken zit. Bloedvaten worden hierbij niet afgesneden, maar meegenomen naar de nieuwe plek. Na verloop van tijd groeit deze levende huid mee. Waar dus eerst een trekkend litteken zat, komt nu een gezond stuk huid.

Meer bewegingsvrijheid en een mooiere huid

Stekelenburg toonde aan dat een huidflap, aangesloten op een bloedvat, beter resultaat geeft dan het transplanteren met een huidtransplantaat. De reden hiervan is dat een huidtransplantaat na verloop van tijd  krimpt. En dus alsnog een te strak litteken veroorzaakt. De huidflap rekt beter mee en lijkt meer op de gezonde huid. 

Stekelenburg: 'De nieuwe operatietechniek is goed nieuws voor patiënten met brandwondenlittekens, die in het dagelijks leven vaak ernstig belemmerd worden. Doordat de  huid te strak zit kunnen ze bijvoorbeeld niet goed hun arm strekken of hun nek draaien. Zij zitten letterlijk ‘te krap’ in hun vel. Door deze nieuwe techniek kunnen we ze beter helpen, met als gevolg dat zij meer bewegingsvrijheid krijgen en een mooiere huid.' Een ander groot voordeel van deze techniek is dat er veel minder hersteloperaties nodig zijn.

Wereldprimeur

Brandwondenzorg Nederland is verheugd over de resultaten van de onderzoeksgroep in het Brandwondencentrum Beverwijk, waar Carlijn Stekelenburg deel van uitmaakt. Het is niet alleen wereldwijd het grootste onderzoek dat op dit gebied is uitgevoerd. 

Ook staan de Nederlandse brandwondencentra vooraan wanneer zij als één van de eerste in de wereld publiceert over de succesvolle toepassing van deze techniek bij brandwondenpatiënten. Zo wordt het belangrijkste doel bereikt: de allerbeste zorg voor brandwondpatiënten.

Carlijn Stekelenburg promoveert met haar proefschrift ‘Progress in burn scar contracture treatment’ op vrijdag 23 september aanstaande bij VUmc. Haar onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Nederlandse Brandwonden Stichting.