dinsdag, 27. september 2016 - 22:39 Update: 28-09-2016 10:10

Tijdschrift Eos waarschuwt: waterleidingen gemaakt van asbestcement bevatten asbestvezels

Tijdschrift Eos waarschuwt voor asbest in ons leidingwater
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Het wetenschappelijk tijdschrift Eos meldt dat er in veel kraanwater asbest zit, dat afkomstig is uit waterleidingen gemaakt van zogeheten asbestcement.

Het is onduidelijk om hoeveel asbest het gaat. Ook weet men niet of ingeslikte asbestvezels net zo gevaarlijk zijn als asbest die wordt ingeademd. Bijna 30 procent van ons waterleidngnet bestaat uit asbestleiding en die laten asbestvezels los. De weinige studies die hierover zijn gedaan, tonen een verhoogd risico op kanker aan. Waterleidingen die zijn aangelegd in asbestcement bestaan als sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is zeker dat er asbest in het kraanwater zit. Michel Roblos in Eos: 'Op dit moment bezit Nederland nog zo’n 32.500 kilometer aan asbestleidingen. Dat is goed voor 26 procent van het totaal'. Maar ook bier, frisdrank, blikgroenten en vele andere producten bevatten leidingwater.'

Gering aantal onderzoeken

Eos schrijft dat bezorgde vragen worden weggewuifd op basis van drinkwaterrichtlijnen uit 1993 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO concludeerde dat er ‘geen overtuigende bewijslast’ was dat het inslikken van asbest gevaarlijk is. Maar WHO baseert zich op een gering aantal onderzoeken. En volgens Michel Robles is er sprake van belangenverstrengeling, want er zijn links tussen de auteurs van de onderzoeken en de private Britse watersector, die niet zit te wachten op alarmsignalen over het leidingennet. Op zoek gaande naar wetenschappelijke bewijzen vond Eos nauwelijks degelijke studies naar het inslikken van asbest. De weinige studies die zijn gedaan, suggereren wel een mogelijke link met kanker en verspreiding van asbestvezels vanuit de darmen naar de rest van het lichaam en naar het nageslacht, aldus maandblad Eos.

Omdat het volgens de richtlijnen van WHO allemaal wel meevalt, voelen waterleidingbedrijven zich niet genoodzaakt het leidingnet versneld te vernieuwen.

 

 

Categorie:
Tag(s):