maandag, 3. oktober 2016 - 10:20 Update: 03-10-2016 10:21

VU O|2 Labgebouw geopend

VU O|2 Labgebouw geopend
Foto: VUmc
Amsterdam

Het nieuwe O2 Labgebouw op de campus van de Vrije Universtiteit Amsterdam is donderdag 29 september geopend. De officiële opening werd gedaan door Wethouder en Locoburgemeester van Amsterdam, Kajsa Ollongren.

Gezamenlijk met Wouter Bos (bestuursvoorzitter VUmc), Geert ten Dam (voorzitter College van Bestuur UvA) en Jaap Winter (voorzitter College van Bestuur VU Amsterdam). Het nieuwe labgebouw is een mijlpaal in wetenschappelijke samenwerking en is een van de eerste gebouwen in academisch Nederland dat gebouwd is vanuit één onderzoeksthema. 

De weg van kliniek naar laboratorium en weer terug

 In het O|2 Labgebouw werken onderzoekers van uiteenlopende vakgebieden van de UvA, VU en VUmc samen aan onderzoek op het gebied van Human Life Sciences. Gezondheidsvraagstukken bij patiënten in de kliniek, gaan naar het lab en de ontdekkingen in het lab weer terug naar de kliniek.

Impuls voor grote maatschappelijke gezondheidsvragen

De onderzoekers in het O|2 Labgebouw werken o.a. samen aan nieuwe, veilige medicijnen voor de toekomst en aan slimme technieken om kankercellen eerder en beter in beeld te brengen. Zij doen onderzoek naar volksgezondheidsproblemen zoals de preventie van alzheimer en obesitas. De unieke samenwerking gaat een flinke impuls geven aan grote maatschappelijke gezondheidsvragen over hart- en vaatziekten bij vrouwen en het versterken van de afweer tegen kanker met vaccins. 

In het O|2 Labgebouw werken onderzoekers ‘from bench to bedside’, van molecuul, tot cel, tot weefsel tot patiënt. Er worden onder meer nieuwe vaccins ontworpen om de afweer tegen kanker te versterken. Tijdens de opening was ook aandacht voor Dress Red Day van de Hartstichting. Want hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Binnen het O|2 Labgebouw vindt genderspecifiek onderzoek plaats naar hartklachten bij vrouwen. Hier werd o.a. ontdekt dat bij vrouwen het probleem bij hartfalen anders is dan bij mannen en het vaak zit in de kleine vaatjes (diastolisch hartfalen).

Efficiënt gebruik van kostbare researchvoorzieningen

De trends in de wetenschappelijke omgeving, zoals internationalisering en multidisciplinaire samenwerking, stellen specifieke eisen aan onderwijs- en onderzoeksgebouwen. De VU bouwt niet meer vanuit één instelling of faculteit, maar kijken naar kennisclusters die nu relevant zijn. Het delen van voorzieningen en state-of-the-art onderzoek infrastructuur staat daarbij centraal.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):