maandag, 10. oktober 2016 - 15:25 Update: 12-10-2016 14:21

Verscherpt toezicht UMC Utrecht beëindigd na verbeteringen

IGZ beëindigt verscherpt toezicht UMC Utrecht
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het verscherpt toezicht op het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) is per 6 oktober beëindigd. Dit heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag bekendgemaakt.

'Concrete vooruitgang geboekt'

De inspectie heeft in de afgelopen maanden geconstateerd dat de raad van bestuur de inspectie adequaat informeert over aangelegenheden die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Daarnaast boekt het UMC Utrecht concrete vooruitgang in aangekondigde verbeteringen. 

Het verscherpt toezicht is ingesteld tijdens het inspectieonderzoek naar het UMC Utrecht. Dit onderzoek is nog niet afgerond. De inspectie zal het UMC Utrecht nauwgezet blijven monitoren, zo nodig in combinatie met de inzet van bestuurlijke maatregelen. De inspectie blijft daarom intensief toezicht houden op het UMC Utrecht.

Op 6 april 2016 stelde de inspectie na een periode van intensief toezicht, het UMC Utrecht onder verscherpt toezicht voor de duur van zes maanden. Directe aanleiding voor het verscherpt toezicht was de communicatie door de raad van bestuur van het ziekenhuis en de voortgang van het herstelplan. 

De inspectie heeft in de afgelopen zes maanden intensief contact gehouden met de raad van bestuur. Er zijn aangekondigde en onaangekondigde bezoeken afgelegd aan verschillende afdelingen van het UMC Utrecht, waaronder ook het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

De raad van bestuur heeft een herstelplan opgesteld en maandelijkse voortgangsrapportages aan de inspectie gestuurd over de ingezette maatregelen. De inspectie heeft geconcludeerd dat de raad van bestuur in de gesprekken en bij bezoeken invulling geeft aan het herstelplan.

Inspectieonderzoek loopt door

De inspectie blijft de vorderingen binnen het UMC Utrecht ook na het opheffen van het verscherpt toezicht intensief volgen. De inspectie verwacht dat de raad van bestuur de inspectie blijft informeren over de voortgang. 

Het beëindigen van het verscherpt toezicht staat los van het inspectieonderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg op de afdelingen KNO en HHCO en zo nodig breder binnen het UMC Utrecht. Dat onderzoek is nog niet afgerond. De inspectie laat zich hierbij ondersteunen door een externe onderzoekscommissie.

Categorie:
Provincie: