woensdag, 12. oktober 2016 - 14:23

Per dag krijgen ruim 100 mensen een ernstige trombose

Per dag krijgen ruim 100 mensen een ernstige trombose
Amsterdam

Patiënten en hun naasten vragen op Wereld Trombose Dag, donderdag 13 oktober, aandacht voor de gevaren van trombose. Zij doen dat met een flashmob op het Museumplein. Dat is nodig, want per dag krijgen ruim 100 mensen een trombose. Een groot deel daarvan treedt op tijdens of na ziekenhuisopname. Trombose wordt regelmatig (veel) te laat herkend, terwijl de gevolgen groot zijn, regelmatig zelfs fataal. Daarmee is trombose de 1e oorzaak van vermijdbare sterfte in het ziekenhuis.

Wat is trombose?

Trombose is de medische term voor een bloedstolsel in de bloedvaten. Zo'n bloedstolsel kan optreden in de aderen (veneuze trombose) of slagaderen (arteriële trombose). Trombose is gevaarlijk omdat het de bloeddoorstroming belemmert of zelfs blokkeert. Trombose kan grote gevolgen hebben, variërend van blijvende ernstige pijn aan been of arm tot aan levensbedreigende situaties, zoals een longembolie.

Wanneer treedt een trombose op?

Trombose komt vaak voor, ruim 100 mensen per dag overkomt het. Trombose treedt vaak op na een medische behandeling. Bijvoorbeeld nadat een enkel of been in het gips heeft gezeten, na een knie- of heupoperatie, of andere medische behandelingen. Jaarlijks krijgen zo'n 30.000 Nederlanders een trombose in de aderen van bijvoorbeeld been of arm en krijgen zo'n 10.000 Nederlanders een longembolie. 1.000 mensen overlijden hieraan; dat zijn bijna 3 mensen per dag!

Categorie:
Provincie:
Tag(s):