dinsdag, 8. november 2016 - 14:51 Update: 09-11-2016 10:48

Chronische longpatiënten kunnen door e-health grotendeels thuis behandeld worden

Door e-health kunnen COPD-patiënten grotendeels thuis behandeld worden
Foto: Archief EHF
Zutphen

Met behulp van slimme apps en dankzij nieuwe samenwerkingsafspraken tussen Slingeland Ziekenhuis, zorgverzekeraar Menzis, zorginnovatiebedrijf Focus Cura en Sensire kunnen COPD-patiënten in de regio Doetinchem betere zorg verwachten en hoeven zij het ziekenhuis minder vaak te bezoeken.

De chronische longpatiënten in Oost Nederland zullen hun behandeling voortaan zo snel mogelijk thuis krijgen. Ze zullen op afstand gemonitord worden door het ziekenhuis en de thuiszorg via de nieuwe dienst COPD InBeeld. Dit hebben het Slingeland Ziekenhuis, zorgorganisatie Sensire, zorginnovatiebedrijf FocusCura en zorgverzekeraar Menzis vandaag bekendgemaakt. Minister Schippers van Volksgezondheid is blij met het initiatief.

Het is de bedoeling dan mensen met COPD via de apps hun gezondheid gaan meten. Verpleegkundigen zullen dan op afstand de waarden controleren. Dan hoeven patiënten niet voor de periodieke controle naar het ziekenhuis en het voorkomt ook ziekenhuisopnames, omdat mensen er nu vroeg bij zijn als er iet mis dreigt te gaan .

Carl Kluge, longarts van het Slingeland Ziekenhuis, in Nieuws.nl: Met COPD InBeeld verplaatsen we een deel van de zorg naar huis, terwijl we toch een korte lijn met de patiënt behouden. Door wekelijks metingen te doen, kunnen we enerzijds eerder ingrijpen als we zien dat de klachten van een patiënt toenemen. De longverpleegkundige van Sensire verwijst de patiënt dan naar ons door en wij beoordelen hem dezelfde dag nog op de poli of via beeldcontact. Anderzijds voorkomen we door monitoring dat iemand naar de poli gaat terwijl er op dat moment geen longaanval klachten zijn.'

Het samenwerkingsproject is het vervolg op een pilot waarin het aantal ziekenhuisopnames van COPD-patiënten aanzienlijk is verminderd. Vanwege de succesvolle pilot heeft Menzis besloten het project voor drie jaar (2017-2019) te financieren. Het project bereikt in totaal 830 mensen met COPD. Dit zijn allemaal klanten van Menzis die onder behandeling zijn bij de longartsen van het Slingeland Ziekenhuis.