woensdag, 16. november 2016 - 10:42 Update: 17-11-2016 10:58

IGZ: meldingen van medische missers flink gestegen

IGZ: ziekenhuizen melden meer medische missers
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

UIt cijfers die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag publiceert blijkt dat het aantal meldingen van medische missers flink is gestegen.

De Nederlandse ziekenhuizen rapporteerden in de eerste helft van 2016 752 calamiteiten aan de Inspectie. Op grond daarvan verwacht de IGZ in totaal 1500 meldingen te ontvangen. Dit meldt de NOS woensdag. De stijging van het aantal meldingen is dit jaar veel hoger dan in 2014 en 2015. Sinds 2009 is het aantal meldingen verdrievoudigd.

In het rapport staat dat het hogere aantal meldingen positief is. Volgens IGZ betekent de toename van het aantal meldingen dat de zorg veiliger is geworden, omdat medische instellingen calamiteiten beter herkennen en zo wordt de kans kleiner dat de ongewenste situatie zich nog een keer voordoet.

De afgelopen jaren hebben media bericht over een aantal calamiteiten die niet door ziekenhuizen waren gemeld. Het televisieprogramma Zembla over het UMC Utrecht en het Maxima Medisch Centrum, het radioprogramma Argos over het UMCG en het ziekenhuis Ter Gooi en de NOS over het AMC. Volgens de Inspectie heeft de druk van de media bijgedragen aan het hogere aantal meldingen van calamiteiten. Bij twijfel of iets een calamiteit is, lijken ziekenhuizen eerder geneigd te zijn wel aan de bel te trekken bij de Inspectie, aldus de NOS

 

 

\