vrijdag, 2. december 2016 - 22:22 Update: 02-12-2016 22:42

Onderzoekers ontdekken link tussen bepaalde E-nummers en darmkanker bij muizen

Onderzoekers ontdekken link tussen bepaalde E-nummers en darmkanker bij muizen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Atlanta

Uit een nieuwe studie blijkt dat emulgatoren die worden toegevoegd aan het meeste bewerkte voedsel de darmbacteriën kunnen verander op een manier waardoor er ontstekingen in de darmen ontstaan.

Die ontstekingen kunnen darmkanker bevorderen, zo laat het onderzoek zien. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door de Georgia State University, zijn in het tijdschrift Cancer Research gepubliceerd.Ze tonen aan dat regelmatige consumptie van voedingsemulgatoren bij muizen bij de dieren leidde tot een toename van het aantal tumoren.

Darmkanker was in 2012 verantwoordelijk voor zo'n 700.000 sterfgevallen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat darmbacteriën een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van darmkanker. En emulgatoren veranderen de samenstelling van de darmmicrobiotica. Darmbacteriën spelen ook een belangrijke rol bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm), waarbij ook zweren gevormd kunnen worden. 

Het aantal gevallen van darmkanker is sinds het midden van de 20e eeuw opmerkelijk gestegen, zo laat Emilie Viennois, professor aan het Institute for Biomedical Science weten. Over darmkanker zegt ze verder: 'Deze ziekte kenmerkt zich door een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota die tumorvorming mogelijk maakt.' De muizen uit het onderzoek kregen twee veelgebruikte emulgatoren, te weten polysorbaat 80 (E433) en carboxymethylcellulose (E466). De darmbacteriën begonnen daarop meer flagellin en lipopolysacharide aan te maken, waardoor ontstekingen optraden en tumoren gemakkelijker konden ontstaan. Het wetenschappers gaan nu kijken welke specifieke darmbacteriën verantwoordelijk zijn voor het schadelijke effect.

Onlangs deed Honig E-nummers in de ban. En steeds meer consumenten vermoeden dat E-nummers niet echt gezond zijn. Ook steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat veel E-nummers – hulpstoffen die veilig zijn bevonden door de Europese Unie – zeker niet zonder gevaren zijn.

Bron: http://news.gsu.edu/2016/11/04/common-food-additive-promotes-colon-cance...