vrijdag, 16. december 2016 - 11:33 Update: 16-12-2016 11:46

ACM wil nader onderzoek doen naar gevolgen fusie VU en AMC ziekenhuizen

ACM wil nader onderzoek doen naar gevolgen fusie VU en AMC ziekenhuizen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen van een fusie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc) voor de (hoog)complexe ziekenhuiszorg. Dit heeft de ACM laten weten.

'Het AMC en het VUmc in Amsterdam moeten daarom een vergunning aanvragen voor hun voorgenomen fusie', concludeert de ACM na het eerste onderzoek. 

Onderzoek en onderwijs

De twee universitair medische centra in Amsterdam bieden zowel basiszorg als (hoog)complexe zorg. Daarnaast doen deze ziekenhuizen medisch wetenschappelijk onderzoek en leiden zij artsen en specialisten op. De ACM constateert dat er geen concurrentieproblemen bij onderzoek en onderwijs zijn.

Nader onderzoek nodig naar ziekenhuiszorg

De ACM concludeert dat bij de (hoog)complexe ziekenhuiszorg de concurrentie zou kunnen worden beperkt. (Hoog)complexe zorg bestaat onder andere uit ingewikkelde operaties, patiënten met meerdere gezondheidsproblemen of behandelingen waar zeer gespecialiseerde apparatuur voor nodig is. 

De (hoog)complexe ziekenhuiszorg

De twee ziekenhuizen hebben samen een groot aandeel in de (hoog)complexe ziekenhuiszorg in Amsterdam en omgeving. Als de ziekenhuizen besluiten een vergunning aan te vragen, volgt nader onderzoek door de ACM. De ACM kijkt dan vooral naar de gevolgen van de fusie voor de (hoog)complexe zorg voor patiënten en zorgverzekeraars. 

De ACM onderzoekt of er voor patiënten voldoende ziekenhuizen overblijven om uit te kiezen. Zorgverzekeraars zijn op dit moment kritisch over deze fusie omdat zij risico’s zien voor hun onderhandelingspositie. De ACM onderzoekt of zorgverzekeraars na de fusie nog goede inkoopafspraken voor hun verzekerden kunnen maken over prijs en kwaliteit.

Categorie:
Provincie: