vrijdag, 16. december 2016 - 18:08 Update: 16-12-2016 18:09

Schippers stelt maximum dagdosering vitamine B6 op 21 milligram

Schippers stelt maximum dagdosering vitamine B6 op 21 milligram
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De maximale dagdosering voor vitamine B6 in vitaminepreparaten wordt door Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vastgelegd in de wet. 'Ze doet dit op advies van bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', zo meldt het ministerie van VWS vrijdagmiddag.

Minister Schippers heeft om dit advies gevraagd omdat er steeds vaker bijwerkingen en klachten werden gemeld bij de NVWA en bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

Aandoeningen aan de zenuwen

Een te hoge inname van vitamine B6 kan leiden tot aandoeningen van de zenuwen in de armen en benen. BuRO adviseert een maximale dagdosering van 21 milligram. Voor kinderen komen er nog lagere maxima. Minister Schippers neemt dit advies over. 

Veel vitaminepreparaten bevatten lage en dus veilige hoeveelheden vitamine B6 maar er zijn ook producten op de markt met een veel hogere dosering. Aangezien de gezondheidsklachten van een te hoge dosering ernstig kunnen zijn, wordt er een wettelijke norm gesteld waar de NVWA toezicht op kan houden.

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum zal aanvullende informatie over vitamine B6 op de website plaatsen. Ook geeft het consumenten handelingsopties bij vragen over vitaminepreparaten met vitamine B6. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen mensen overigens voldoende vitamine B6 binnen waardoor het slikken van preparaten niet nodig is.