maandag, 23. januari 2017 - 9:02 Update: 26-01-2017 15:27

'Huisartsen hamsteren overgebleven medicijnen voor armlastige patiënten'

'Huisartsen geven arme patiënten gratis overgebleven medicijnen'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Twintig procent van de huisartsen bewaart overgebleven medicijnen voor patiënten die hoge zorgkosten niet kunnen betalen.

Twee onderzoeken onder 300 huisartsen en bijna 400 apothekers tonen dit aan, Ook apothekers merken dat patiënten steeds vaker zorg mijden wegens de hoge kosten. De uitslag van de onderzoeken wordt maandagavond gepresenteerd in een uitzending van het Nationale Zorgdebat bij Omroep Max. Dit schrijft het Algemeen Dagblad maandag.

De medicijnen die weg worden gegeven zijn bijvoorbeeld medicijnen die bij een andere patiënt zijn overgebleven: restanten die eigenlijk vernietigd zouden moeten worden. Het is officieel niet toegestaan om dit soort medicijnen weg te geven.

Eigen risico

Patiënten blijken vanwege de kosten vooral af  te zien van fysiotherapie, medicatie, bloedonderzoek en een bezoekje aan een specialist. Apothekers merken ook vaker dat medicijnen die wel besteld zijn, maar niet worden opgehaald vanwege de hoge kosten. Voor een aantal patiënten is het eigen risico van 385 euro veel te hoog. Bijna één op de zeven huisartsen ziet dat patiënten zelfs operaties laten schieten. Chantal van het Zandt, huisarts en VPH-bestuurslid in de krant: 'Om zorgkosten te besparen, spelen mensen met hun gezondheid, en soms met hun leven.'