woensdag, 8. februari 2017 - 13:52 Update: 08-02-2017 14:04

VUmc gaat slaapkwaliteit in 40 ziekenhuizen onderzoeken

VUmc gaat slaapkwaliteit in 40 ziekenhuizen onderzoeken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Hoe is de kwaliteit van slapen op de verpleegafdelingen van onze ziekenhuizen? Op deze vraag hoopt het VUmc straks antwoord te kunnen geven en start daarom in februari het eerste echt grote onderzoek om daar achter te komen. Dit meldt het VUmc woensdag.

Er is tot op heden weinig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van slaap van patiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen. De verwachting is dat mensen in het ziekenhuis slechter slapen dan thuis maar welke, eventueel ziekenhuisgerelateerde, factoren hieraan bijdragen is niet bekend. 

40 ziekenhuizen

De kwaliteit van slaap is gerelateerd aan de gezondheid. Een goede nachtrust in het ziekenhuis is dus essentieel. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de verpleegafdelingen van 40 ziekenhuizen in Nederland. Het is een initiatief van acute internisten in Nederland en wordt gecoördineerd door VUmc en Erasmus MC.

Vragenlijst voor patiënt 

Op een ochtend in de maand februari krijgen patiënten in 40 ziekenhuizen in Nederland een vragenlijst over hun slaap. De coördinator van dit onderzoek is Hilde Wesselius van VUmc. Eus van Someren van het Herseninstituut en van VUmc, Frank Bosch van het Rijnstate ziekenhuis en Jelmer Alma van Erasmus MC nemen ook deel aan het kernteam van het onderzoek. 

Hoofdonderzoeker is acute-internist dr. Prabath Nanayakkara van VUmc: 'Een grootschalig onderzoek naar hoe patiënten slapen in ziekenhuizen is uniek in Nederland. We denken dat patiënten vaak slecht en te weinig slapen en dat het ziekenhuisritme hierbij een belangrijke rol speelt'. 

Vroeg wakker maken

'Doorgaans maken we mensen heel vroeg wakker omdat er vóór het ontbijt allerlei metingen gedaan moeten worden, dus omdat het handig is vanwege de werkprocessen in het ziekenhuis. Terwijl zieke mensen hun slaap juist hard nodig hebben. Met de resultaten van het onderzoek kunnen gericht interventies ontwikkeld worden om de slaap in ziekenhuizen te verbeteren', aldus Nanayakkara.

Flashmob

Naar verwachting zullen in totaal 1500 à 2000 patiënten deelnemen aan het onderzoek. De precieze onderzoeksdatum wordt niet vooraf bekend gemaakt. Het is immers een flashmob; dit om te bewaken dat de situatie zo natuurgetrouw mogelijk is en niet vooraf kan worden beïnvloed. Op de ochtend van het onderzoek zal VUmc bekendmaken dat het onderzoek op die dag heeft plaatsgevonden. De resultaten van het onderzoek en eventuele vervolgstappen worden binnen enkele maanden gepubliceerd.