maandag, 13. februari 2017 - 12:18 Update: 13-02-2017 22:15

Patiëntenfederatie: 'bij twijfel om second opinion vragen'

Foto van ziekenhuis medisch specialist | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Na een rondgang onder haar leden komt de Patiëntenfederatie Nederland tot de conclusie dat een second opinion bij een arts loont.

Ander behandeladvies

Van de patiënten die bij een andere arts om een second opinion vragen, krijgt de helft een ander behandeladvies. Dit meldt Patiëntenfederatie op de website. Maar lang niet alle patiënten durven een tweede mening te vragen. Een op de vijf die een second opinion wil, durft dat niet tegen de eigen arts te zeggen. Mensen die het wel met de dokter bespreken,  geven in een kwart van de gevallen aan dat ze na dat gesprek geen behoefte meer hadden aan een tweede mening.

Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 2300 mensen die in 2015 of 2016 een second opinion vroegen of hadden willen vragen. Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie zegt dat het onderzoek aantoont dat patiënten bij twijfel aan de dokter of aan de behandeling altijd moeten vragen om een tweede dokter te laten meekijken. “Het zegt wel iets als in de helft van de gevallen een ander advies wordt gegeven.”

Goed gesprek

Tegelijk toont het onderzoek aan dat een goed gesprek tussen dokter en patiënt ook verhelderend kan werken. Dianda Veldman: 'Maar je vraagt je wel af waarom daarvoor een tweede gesprek met de eigen arts nodig is. Dokters  moeten altijd alle behandelopties met de patiënt bespreken. En niet pas nadat de patiënt zegt dat hij een tweede dokter wil laten meekijken.'

Second opinion en zorgverzekering

Dianda Veldman: Je hebt als patiënt recht op een tweede mening. Maar het is wel verstandig om vooraf even te overleggen met je zorgverzekering. Dat geldt temeer als je niet tegen je dokter durft te zeggen dat je een tweede mening wilt. Zeg dat dan tegen je zorgverzekeraar. Geef aan waarom je de eigen dokter niet helemaal vertrouwt en zeg dat je iemand wil laten meekijken.''

Categorie:
Provincie: