maandag, 29. mei 2017 - 16:06 Update: 29-05-2017 16:15

Laboratoriumwormen geven nieuw inzicht invloed dieet op veroudering

Laboratoriumwormen geven nieuw inzicht invloed dieet op veroudering
Foto: Screenshot YouTube/AMC/ZonMw
Amsterdam

Nieuwe gevoelige onderzoekstechnieken, waarbij gebruik wordt gemaakt van laboratoriumwormen van 1 mm groot, kunnen helpen om te bepalen wat het effect is van voedingsstoffen op veroudering. 'Dit opent mogelijkheden om het verouderingsproces beter in kaart te brengen', zo meldt het AMC.

Onderzoekers van het Laboratorium voor Genetische Metabole Ziekten in het AMC hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports van Nature dat vorige week verscheen. 

Veroudering

De manier waarop het lichaam omgaat met voedsel beïnvloedt de veroudering. Hoe ouder we worden, hoe minder efficiënt het lichaam voeding omzet in energie. 'De verbranding van het voedsel loopt minder goed, er ontstaan andere stofwisselingsproducten, zoals aminozuren en vetten', verduidelijkt dr. Riekelt Houtkooper van het AMC. 

'Dit proces draagt bij aan de ontwikkeling van ouderdomsziekten. Het precieze effect van dieet op veroudering is echter moeilijk te bestuderen. Vooral als we willen weten waarom een dieet bij de een wel werkt, en bij de ander niet.'

Veel basale informatie over veroudering wordt verkregen met onderzoek in laboratoriumwormen van ongeveer één millimeter groot. AMC-onderzoekers Arwen Gao en Iliana Chatzispyrou hebben een methode ontwikkeld waarmee ze beter in kaart kunnen brengen hoe wormen het voedsel verteren en welke stoffen daarbij ontstaan. 

Moleculaire weegschaal

Ze doen dat met een heel gevoelige moleculaire ‘weegschaal’ die de massa van de stofwisselingsproducten meet. Volgens de onderzoekers is het nu mogelijk om in een kleine groep wormen te meten hoe de zeshonderd stofwisselingsproducten ontstaan. Dat kon vroeger voor een beperkt aantal waarvoor veel meer wormen nodig waren. 

Nieuwe techniek

De onderzoekers hebben de nieuwe onderzoekstechniek gebruikt en zien door veranderingen in het dieet andere stofwisselingsproducten ontstaan. Zo vonden zij dat oudere wormen relatief veel vet hebben en minder aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. 

Door het dieet van de wormen aan te passen bleek de verhouding tussen vetten en aminozuren te veranderen. Dit opent een nieuwe weg voor onderzoek om het effect van voedingstoffen op gezondheid en levensduur snel in te schatten.