donderdag, 1. juni 2017 - 15:34 Update: 01-06-2017 15:43

Mensen met dementie kunnen alledaagse taken in huis opnieuw aanleren

Mensen met dementie kunnen alledaagse taken in huis opnieuw aanleren
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nijmegen

Uit studies in het proefschrift van het promotieonderzoek van Maartje de Werd blijkt dat met een gestandaardiseerde Foutloos Leren (FL)-handleiding mensen met dementie in de thuissituatie alledaagse taken kunnen aanleren. Dit meldt de Radboud Universiteit donderdag.

FL

Foutloos leren (FL) is een leermethode waarbij het maken van fouten tijdens het aanleren van een (nieuwe) taak wordt voorkomen, zodat enkel de goede respons via het impliciete geheugen wordt opgeslagen en onthouden. 

Variatie van taken

De handleiding kon worden gebruikt om een variatie van taken aan te leren in verschillende fases van dementie. De nieuw ontwikkelde beoordelingsmethode bleek een betrouwbaar instrument voor het meten van alledaagse taken. Daarnaast bleek deze methode ook makkelijk aan te leren aan therapeuten en goed uitvoerbaar.

Taken in thuissituatie

 Gerandomiseerd onderzoek liet zien dat leren met fouten en FL beide tot een prestatieverbetering leiden. Ze zijn even effectief in het aanleren van een alledaagse taak aan mensen met dementie in de thuissituatie.

Biografie

Maartje de Werd (1986) behaalde in 2009 haar masterdiploma Psychologie, afstudeerrichting neuro-en revalidatiepsychologie, aan de Radboud Universiteit. Daarna werkte ze op de afdeling Medische Psychologie van het Radboudumc, waar ze in 2013 begon met haar promotieonderzoek binnen het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS). Per 1 januari 2017 volgt ze de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc.