dinsdag, 4. juli 2017 - 19:58 Update: 04-07-2017 22:14

Wethouder Amstelveen trekt aan de bel in verband met zorgelijke situatie verpleeghuis

Wethouder Amstelveen trekt aan de bel in verband met situatie verpleeghuis
Foto: Archief EHF
Amstelveen

De zorg voor een groep demente ouderen in verpleeghuis Nieuw Vredeveld laat dusdanig te wensen over dat de Amstelveense wethouder Herbert Raat een brief heeft geschreven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De wethouder die onder meer de portefeuille Zorg en Gezondheid heeft, heeft de IGZ gevraagd om onmiddellijk actie te ondernemen in het verpleeghuis. Dit meldt AT5 dinsdag.

Berichten van bezorgde kinderen

Bij de wethouder kwamen berichten binnen van bezorgde kinderen, die hadden geconstateerd dat de situatie van hun moeder of vader sterk achteruit ging in het verpleeghuis. Voor een aantal kinderen is de grens bereikt. Zij zorgen er nu voor dat er elke dag een familielid bij hun vader of moeder aanwezig is. Door sommige kinderen wordt de situatie 'mensonterend' genoemd, zo  meldt de lokale omroep. Raat ontving steeds meer signalen over misstanden in het verpleeghuis. Speciaal waar het dementerende ouderen betrof. Hijheeft bij de brief aan de inspectie foto's meegestuurd waarin bevuilde kleding en een vloer met ontlasting te zien zijn.

Onderbezetting en slecht management

Volgens de kinderen van de bewoners doet het personeel zijn best, maar is er sprake van onderbezetting. Ook is er veel verloop van personeel. Personeel dat weggaat zou worden vervangen door niet-capabele uitzendkrachten. De problemen zouden dus vooral door slecht management veroorzaakt worden, denken zij. Tegelijkertijd kreeg de voorzitter van de Raad van Bestuur bij zijn vertrek drie ton mee.

Volgens de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur, Lies Zuidema, dateren de foto's en brieven van begin dit jaar en is er al lang een plan van aanpak gemaakt en veel vooruitgang geboekt. De wethouder en de inspectie zouden hiervan op de hoogte zijn. Ze is dan ook verrast dat de wethouder hier nu over naar buiten treedt, aldus AT5.