donderdag, 31. augustus 2017 - 21:49 Update: 31-08-2017 22:59

Amerikaanse gezondheidsautoriteit roept onveilige pacemakers terug

Amerikaanse gezondheidsautoriteit roept onveilige pacemakers terug
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de toezichthouder op voedsel en geneesmiddelen, laat een half miljoen pacemakers controleren omdat de beveiliging van de apparaten niet in orde is.

Ook in Nederland zijn deze pacemakers op de markt. De pacemakers zijn van het merk Abbott/st Jude Medical's. Er wordt gevreesd dat de beveiliging van de apparaten niet in orde is en dat zou betekenen dat de pacemaker ook gehackt kan worden en dat ze niet beveiligd zijn tegen aanvallen van cybercriminelen. Dit schrijft onder meer het AD donderdag. Kwaadwillenden zouden de batterij van de pacemaker snel kunnen laten leeglopen of het hartritme van een patiënt aan kunnen passen. Er zouden tot nu toe geen meldingen geweest zijn van ongeoorloofde toegang tot het apparaat geïmplanteerd bij een patiënt.

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland zo'n implantaat hebben. Dat wordt onderzocht door de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).Totaal zijn er in  Europa, het Midden-Oosten en Afrika ongeveer 196.629 onveilige apparaten in omloop.

Een hackbare pacemaker hoeft niet uit het lichaam van een patiënt gehaald te worden om te worden vervangen. Abbott stelt een update van het programma in pacemaker beschikbaar, die het veiligheidslek dicht