dinsdag, 10. oktober 2017 - 16:35 Update: 10-10-2017 16:52

'Verhoging BTW van 6 naar 9 procent tegenvaller voor zieken'

'Verhoging BTW van 6 naar 9 procent tegenvaller voor zieken'
Foto: Archief EHF
Utrecht

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief is een klap voor zieken, gehandicapten en mensen die op hulpmiddelen zijn aangewezen. Dit heeft Patiëntenfederatie Nederland gemeld.

'Als dit uitgelekte plan echt in het regeerakkoord staat, dan is dat een slechte zaak', zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland.

BTW

Het lage btw-tarief geldt onder meer voor geneesmiddelen, voeding en hulpmiddelen. Daar moet nu nog 6 procent belasting over worden betaald. Het nieuwe kabinet wil dat naar 9 procent brengen, een belastingverhoging van 50 procent.

'Verkeerd signaal'

Directeur Dianda Veldman vindt dat een verkeerd signaal. 'Geneesmiddelen gebruik je niet zomaar, net zomin als hulpmiddelen. Je hebt ook geen hoortoestel omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat je dat nodig hebt. Ik roep de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op om in ieder geval dit punt uit het ontwerp regeerakkoord niet over te nemen.'

Gezonde voeding

De Patiëntenfederatie wijst er op dat ook de verhoging van de btw op voeding een slecht signaal is. 'De overheid wil juist dat mensen zich bewust zijn van wat ze eten. Dat ze gezonde spullen eten. Dan moet je dergelijke voeding niet ineens extra in prijs verhogen.'

Terugdraaien

Als de formerende partijen toch vasthouden aan de btw-verhoging, dan vraagt de Patiëntenfederatie aan de Tweede Kamer om in ieder geval voor medisch noodzakelijke genees- en hulpmiddelen de verhoging terug te draaien.

Categorie:
Provincie: