woensdag, 6. juni 2018 - 19:51

De nieuwe traumahelikopter

De nieuwe traumahelikopter
Foto: Flashphoto NL
De nieuwe traumahelikopter
Foto: Flashphoto
De nieuwe traumahelikopter
Foto: Flashphoto NL
De nieuwe traumahelikopter
Foto: Flashphoto NL
Rotterdam

Sinds een aantal weken vliegt het team van de traumahelikopter in een nieuwe helikopter, voorzien van de allerlaatste technische snufjes. Het gaat om een H135 van Airbus, van dit type zijn er pas zo'n 40 stuks in de wereld en dit is de eerste voor Nederland.

Het grootste voordeel ten opzicht van de oude helikopter is de verbeterde ruimte binnenin: voor de arts is er meer ruimte om een patiënt tijdens de vlucht te behandelen (slechts in 10% van de gevallen wordt een gewonde met de heli naar een ziekenhuis gebracht).

Bij de H135 kan de patiënt ook via de achterkant van de heli naar binnen geschoven worden. De heli is ook stiller dan de vorige, wat ook weer prettig is voor de omwonenden nabij een inzetlocatie. Er kan meer brandstof mee dan voorheen, waardoor er meerdere inzetten achter elkaar gevlogen kunnen worden voordat er getankt moet worden. In de cockpit zijn de klokjes en metertjes vervangen door videoschermen voor een veel beter overzicht tijdens het vliegen. Ook heeft de helikopter een automatische piloot, wat voor de echte piloot weer handig is bij een inzet verder weg.

Nadat de piloten opgeleid zijn kan de helikopter in dienst genomen worden. Het komende jaar rouleert de heli tussen de verschillende traumateams in Nederland zodat alle piloten getraind kunnen worden op dit type helikopter.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: