Verzekerdenmobiliteit is een belangrijke pijler in het Nederlandse zorgstelsel. Indien een verzekerde ontevreden is over de prijs en/of kwaliteit of als een andere zorgverzekeraar een beter passend pakket te bieden heeft, kunnen verzekerden overstappen. Het idee hierachter is dat zorgverzekeraars op deze manier gestimuleerd worden om iedereen een passend zorgaanbod te bieden tegen een scherpe prijs.
Percentage overstappers stabiel
Vanaf 2011 ligt het percentage verzekerden dat aangeeft te zijn overgestapt tussen de 8% en 10%. Jongeren geven het vaakst aan te wisselen van zorgverzekeraar. In 2019 geeft 13% van de 18- tot 39-jarigen aan te zijn overgestapt van zorgverzekeraar. Van de verzekerden die zijn overgestapt, geeft 29% aan dat ontevredenheid over de premie een reden was om te wisselen.
Barometer Wisselen van zorgverzekeraar
Het Nivel heeft in 2005 de barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ opgezet en meet jaarlijks het percentage verzekerden die wisselen van zorgverzekering. Het Nivel onderzoekt ook de redenen om wel of niet over te stappen van zorgverzekeraar.