donderdag, 2. januari 2020 - 9:46 Update: 02-01-2020 9:53

Ziekenhuis Amstelland start 2020 rookvrij

ziekenhuis-amstelland
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amstelveen

Ziekenhuis Amstelland is het nieuwe jaar rookvrij gestart. 'Met ingang van 1 januari 2020 is het op het terrein van het ziekenhuis niet meer toegestaan te roken', zo heeft het ziekenhuis laten weten.

Verlagen van gezondheidsrisico’s

'Ziekenhuis Amstelland draagt hiermee bij aan het verlagen van gezondheidsrisico’s voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Het rookverbod geldt voor sigaretten, sigaren, pijptabak én de e-sigaret. De rookvrije zone wordt gemarkeerd door speciale ‘rookvrij’-borden en –stoeptegels', aldus het ziekenhuis.

Nationaal preventieakkoord

Ziekenhuis Amstelland sluit hiermee aan bij het Nationaal preventieakkoord dat in 2025 een 100% rookvrije kindomgeving en in 2040 een rookvrije generatie voor ogen heeft.  Ziekenhuis Amstelland hoopt met het rookverbod rokers te helpen om stoppen met roken te overwegen of zelfs te realiseren.

Verlagen gezondheidsrisico’s

'Als longarts zie ik elke dag patiënten die lijden aan gevolgen van roken: ernstig COPD waarbij je continue benauwd bent, met verminderde mobiliteit, gewichtsverlies en arbeidsongeschiktheid', vertelt longarts Sabine de Haan. 'Daarnaast behandelen wij een grote groep patiënten met longkanker, een vaak ongeneeslijke en slopende ziekte. Daarom staan wij als longartsen achter een volledig rookvrij ziekenhuis.' Ook andere specialisten in Ziekenhuis Amstelland staan achter het instellen van een rookvrij ziekenhuisterrein. Want ook zij zien, net als de longartsen, veel gezondheidsrisico’s in hun praktijk als gevolg van het roken.

Stoppen met roken

Als u rookt en overweegt te stoppen, bespreek dan de mogelijkheden met uw huisarts of behandelend arts. De zorgverzekeraar vergoedt sinds 1 januari 2020 alle rookstopkosten, zonder aanspraak te hoeven doen op uw eigen risico.  

Categorie:
Provincie:
Tag(s):