zondag, 3. januari 2021 - 18:07 Update: 03-01-2021 18:14

LHV: Ook huisartsen worden met prioriteit gevaccineerd

Foto van huisartspraktijk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Ook de huisartsen worden met prioriteit gevaccineerd tegen het coronavirus. Dit heeft het ministerie van VWS zondag na overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) besloten.

'Onmisbare schakel'

Het vaccineren van de huisartsen zal op zo kort mogelijk termijn gebeuren. De precieze uitwerking volgt nog. In de gesprekken heeft VWS bevestigd dat huisartsen een onmisbare schakel in de zorgketen vormen, én dat zij een belangrijke rol in het vaccinatieproces spelen. Daarom is eerder al bepaald dat huisartsen een hoge prioriteit hebben in de volgorde van vaccineren.

Huisartsenspoedzorg

'We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met VWS: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden', aldus Ella Kalsbeek, voorzitter LHV.

Modernavaccin

LHV en VWS hadden al eerder afgesproken dat alle huisartsen en hun medewerkers die patiënten gaan vaccineren vóórdat ze starten met vaccineren zelf ook de mogelijkheid krijgen om gevaccineerd te worden. Dat gebeurt dan met het Moderna-vaccin. Dit vaccin wordt nog deze maand verwacht. In het bestuurlijk overleg van vandaag hebben het ministerie van VWS en de LHV aanvullend afgesproken dat, mocht het vaccin van Moderna onverhoopt niet in januari beschikbaar komen, er een andere oplossing wordt gezocht voor snelle vaccinatie van huisartsen werkzaam in de 24-uurs huisartsenspoedzorg. Of deze alternatieve oplossing nodig is, wordt op 15 januari nader beoordeeld.

Bewoners verpleeghuizen vaccineren

Huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers vormen de eerste groep die in aanmerking komt voor vaccinatie met het Moderna-vaccin. Dit is het vaccin dat de huisartsen vervolgens zelf gaan inzetten om, samen met instellingsartsen, bewoners van verpleeghuizen te vaccineren. Mogelijk wordt er deze week al besloten over toelating van Moderna, waarna het vaccineren van huisartsen – afhankelijk van het moment van levering – naar verwachting eind januari kan starten.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: