maandag, 18. januari 2021 - 19:25

E-health helpt patiënten met chronische aandoeningen trouw medicijnen in te nemen

Foto van medicijnen pillen doordrukstrips | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De aandacht voor medicatietherapietrouw staat onder druk door de toenemende zorgvraag. Therapietrouw is echter een belangrijk thema in de gezondheidszorg, want een medicijn dat niet (goed) ingenomen wordt, zal niet goed werken. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is e-health. E-Health kan laagdrempelig ingezet worden en meerdere patiënten tegelijk ondersteunen. Uit een literatuurstudie van het Nivel en de Sint Maartenskliniek bleek dat e-health de therapietrouw voor het innemen van medicijnen bij chronische patiënten verbetert.

E-health is zorg op afstand met behulp van technologie. Helpt e-health om therapietrouw bij chronische patiënten te verbeteren? Maakt het uit welk e-healthmedium gebruikt wordt? En welke strategie werkt het beste om therapietrouw te verbeteren? We zochten antwoord op deze vragen door alle wetenschappelijke artikelen over e-health en therapietrouw te bestuderen.

E-health helpt therapietrouw te verbeteren

Uit de studie blijkt dat e-health inderdaad helpt bij het trouw innemen van medicijnen bij patiënten met chronische aandoeningen. Het sterkste bewijs hiervoor vinden we bij e-healthinterventies via SMS-berichten, mobiele apps en telefoongesprekken.

Niet alle strategieën werken goed

Bij de verschillende e-healthinterventies zijn verschillende strategieën toe te passen. Niet alle strategieën zijn even geschikt voor het verbeteren van therapietrouw. Strategieën die wel werken, zijn de volgende:

  • patiënten vaardigheden aanleren: dit kan bijvoorbeeld met een app waar inname van bloedrukverlagers en de bloeddruk wordt bijgehouden, zodat patiënten het effect van de medicijnen leren zien;
  • patiënten helpen met keuzes maken rondom medicatie: dit kan bijvoorbeeld door het voeren van een telefoongesprek met de apotheker over de drempels bij het innemen van medicatie en vervolgens advies over hoe die drempels weggenomen kunnen worden;
  • verbeteren van kwaliteit van zorg: bijvoorbeeld door gebruik van een ‘slimme’ medicijnverpakking waarbij een bericht wordt gestuurd naar de zorgverlener op het moment dat de patiënt meerdere keren geen medicatie heeft ingenomen.
Categorie:
Provincie: