vrijdag, 9. april 2021 - 9:43

Steun voor coronapaspoort, naleving bezoekersregeling neemt af

teststraat-corona
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
De Bilt

Er lijkt breed draagvlak voor een in te voeren coronapaspoort. 7 op de 10 deelnemers aan vragenlijstonderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en zien het zitten om hiermee toegang te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Met een ‘paspoort app’ zouden zij kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben. Een paspoort dat aantoont dat ze COVID-19 hebben gehad, om op basis daarvan toegang te krijgen, zien veel minder mensen zitten (4 op de 10).

Sociale beperkingen vallen zwaar
De onderzoeksdeelnemers zien het virus onverminderd als een risico voor zichzelf en anderen, en geloven dat de maatregelen effectief het virus remmen. Toch daalde het aantal mensen dat zegt in de afgelopen week niet meer dan 1 bezoeker per dag te hebben ontvangen van 81% naar 72%. Het aantal deelnemers dat achter deze maatregel staat, is gedaald van 57% naar 47%. Mensen geven aan het naleven van deze bezoekersmaatregel erg moeilijk te vinden ten opzichte van de eerdere 2 bezoekers per dag.

Meer testen

Tegelijkertijd laten meer mensen zich testen bij klachten: 63% ten opzichte van 51% zes weken eerder. Ook zeggen meer deelnemers die klachten hadden, thuis te zijn gebleven tot hun testuitslag of tot hun klachten over waren: 45% ten opzichte van 33% in de vorige meetronde. Dit is belangrijk om verspreiding van het virus na een mogelijke besmetting zoveel mogelijk in te perken. 

Mensen bezoeken elkaar dus vaker, maar lijken tegelijk extra maatregelen te nemen om de kans op het verspreiden van het virus te beperken.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: