donderdag, 9. september 2021 - 20:08 Update: 09-09-2021 21:44

Migraine rond menstruatie: meer kans op chronische hoofdpijn bij medicatie

tampon-maandverband
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Leiden

De meerderheid van de vrouwen met migraine heeft aanvallen tijdens de menstruatie. 'Hoofdpijnonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC hebben aangetoond dat deze zogenoemde perimenstruele aanvallen vaak langer duren en dat het risico op terugkomen van de hoofdpijn na gebruik van medicatie hoger is', zo heeft het LUMC bekendgemaakt. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neurology en hebben volgens de onderzoekers belangrijke implicaties voor de behandeling van vrouwen met migraine.

'Verhoging gevoeligheid voor migraineaanvallen'

'Veranderingen in geslachtshormonen voorafgaand aan de menstruatie verhogen de gevoeligheid voor migraineaanvallen', zegt hoogleraar Neurologie Gisela Terwindt. 'Daarom zien we dat bij een grote groep vrouwen de menstruatie gepaard gaat met migraine.' In hun studie vergeleken de onderzoekers perimenstruele en niet-perimenstruele migraine-aanvalskenmerken. 

Perimenstruele aanvallen pijnlijker

Zo kwamen ze erachter dat perimenstruele aanvallen een hoger risico op terugkeer van de migraine met zich meebrengt, wat resulteerde in een verhoogd gebruik van antimigrainemiddelen, zoals triptanen. Bovendien waren perimenstruele aanvallen geassocieerd met een hogere hoofdpijnintensiteit en werden ze als pijnlijker ervaren.

Preventieve behandelingen

Dit heeft volgens Terwindt belangrijke implicaties voor artsen die vrouwen met migraine behandelen. 'Artsen moeten worden aangemoedigd om preventieve behandelingen voor te schrijven bij vrouwen met perimenstruele migraineaanvallen om de duur en ernst van aanvallen te verminderen. Dit kan namelijk voorkomen dat deze vrouwen triptanen meerdere opeenvolgende dagen moeten gebruiken', vertelt Maassen van den Brink, hoogleraar Farmacologie. 

Langwerkende triptanen

'Om de kans op terugkeer van de hoofdpijn te verminderen kunnen artsen overwegen om langwerkende triptanen voor te schrijven voor de acute behandeling van migraineaanvallen of extra inname van specifieke langwerkende pijnstillers nadat de aanval gereageerd heeft op een triptan aan te raden', voegt Terwindt toe.

'Extra onderzoek heel belangrijk'

De eerste auteurs van de studie, Daphne van Casteren en Iris Verhagen, denken dat hun resultaten benadrukken dat extra onderzoek naar de provocerende rol van geslachtshormonen bij vrouwen met migraine heel belangrijk is. Daarnaast onderstreept het volgens hen de behoefte om vrouwspecifieke preventieve behandelingen te ontwikkelen.

WHAT!

In totaal deden 500 vrouwen mee aan het onderzoek. Zij hielden met een E-dagboek hun migraineaanvallen en menstruatiebloedingen bij. Met een algoritme werden deze gegevens geanalyseerd en konden migrainedagen worden gediagnosticeerd. Momenteel voert het WHAT!-team (Women, Hormones, Attacks and Treatment) een geslachtshormoonstudie uit en hebben ze een klinische studie gestart naar het effect van continu gebruik van anticonceptiepillen bij vrouwen met migraine. Meer informatie over de deze studies zijn te vinden op www.whatstudy.nl.

Categorie:
Provincie: