woensdag, 5. januari 2022 - 14:35 Update: 05-01-2022 17:45

Rechtbank Den Haag: 'Lockdown-maatregelen kunnen in stand blijven'

corona-omicron-spike-eiwit
Foto: Pixabay/BlenderTimer
Den Haag

De lockdown-maatregelen, die sinds 19 december 2021 door het kabinet zijn afgekondigd en gelden, kunnen in stand blijven. 'Dit heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag woensdag in een kort geding beslist', zo meldt de rechtbank.

Eisers

De eisers in dit kort geding hadden gevraagd deze maatregelen te schorsen of buiten werking te stellen, zodat alleen de maatregelen weer gelden zoals die vóór 19 december 2021 golden. De voorzieningenrechter heeft deze vordering afgewezen. 

Ruime beoordelingsvrijheid voor de Staat

'De Staat heeft een ruime beoordelingsvrijheid bij de keuzen die hij noodzakelijk vindt in het algemeen belang, in het bijzonder als het gaat om preventieve maatregelen op het gebied van gezondheid. De voorzieningenrechter moet dus terughoudend toetsen. Alleen als evident is dat de Staat onjuiste keuzes maakt, is plaats voor ingrijpen. De Staat laat zich steeds voorzien van deskundig advies van het OMT. Het OMT heeft de lockdown geadviseerd en de Staat mag zijn beleid op dat advies afstemmen', aldus de rechtbank. 

Omikronvariant

Volgens eisers is de omikronvariant minder ziekmakend dan de deltavariant van het coronavirus. Zij trekken andere conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken dan het OMT doet. De visie van het OMT dat er nog te weinig zekerheid is over de kenmerken van de omikronvariant om de maatregelen te versoepelen, is niet evident onjuist.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: