dinsdag, 24. mei 2022 - 10:27

Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor de coronacrisis

Schoolkluisjes
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
De Bilt

Tweede- en vierdeklassers van de middelbare school voelden zich in 2021 minder gelukkig dan vóór de coronaperiode, in 2019. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, een onderzoek uitgevoerd door Netwerk GOR in het najaar van 2021. De resultaten van dit onderzoek geven aanleiding tot aandacht voor mentale gezondheid en passende maatregelen.

Het onderzoek laat onder meer zien dat gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste, grote impact kunnen hebben op het welzijn van jongeren. Driekwart van de leerlingen maakte tijdens de coronacrisis minstens 1 van deze gebeurtenissen mee en 20% van de leerlingen gaf aan hier nog last van te hebben. 

Verder gaf een vijfde van de tweede – en vierdeklassers aan in het jaar voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst suïcidegedachten te hebben gehad: 17% ‘een enkele keer’ of ‘af en toe’ en bijna 5% ‘(heel) vaak’. In het laatste kwartaalonderzoek onder een jongerenpanel (12 tot en met 25 jaar), dat ook wordt uitgevoerd door Netwerk GOR, werd een vergelijkbaar percentage gevonden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: