maandag, 30. november 2015 - 8:50 Update: 30-11-2015 19:48

Peter R. De Vries adviseerde zus Holleeder

Zussen getuigen tegen Willem Holleeder in liquidatieproces
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Schiphol

Voor het eerst hebben de zussen van Willem Holleeder maandag getuigenissen afgelegd in het hoger beroep van het grote liquidatieproces 'Passage'. Ook een ex-vriendin van Holleeder, Sandra den Hartog, zal in de rechtszaal een getuigenis afleggen.

Den Hartog is de weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper. Alle drie de vrouwen hebben belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij een aantal liquidaties in het criminele milieu. Hun getuigenissen zijn daarom belangrijk voor het proces.

De vrouwen getuigen niet in de strafzaak tegen Holleeder, maar in het hoger beroep  van het liquidatieproces. Dit proces draait om uitvoerders en opdrachtgevers van zeven afrekeningen in het de Amsterdamse onderwereld. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) speelde Holleeder bij twee van deze moorden een hoofdrol. Dit melden verschillende media maandag.

In dit proces vinden de getuigenissen van de drie vrouwen voorlopig achter gesloten deuren plaats. Naast de verklaringen die de vrouwen bij de politie hebben afgelegd, bestaan er ook geluidsopnames. De oudste zus van Holleeder, Astrid, nam stiekem gesprekken met haar broer op die door justitie als bewijs worden gebruikt. 

De zussen van Holleeder hebben eerder laten weten dat ze wel naar de politie moesten stappen, omdat hun broer hen terroriseerde en dreigde te vermoorden. Holleeder zou zelfs een pistool  tegen het hoofd van het 8-jarige zoontje van Sonja Holleeder hebben gezet. Sonja is de weduwe van Holleeders jeugdvriend en mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

Peter R. de Vries

Astrid Holleeder nam Peter R. de Vries in vertrouwen over de plannen om tegen haar broer te getuigen, zo vertelde De Vries maandagavond in RTL Boulevard. De getuigenissen vinden maandag en dinsdag plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.