dinsdag, 1. december 2015 - 9:13

Consumentenbond: Ov-chipkaart te duur

Consumentenbond: Ov-chipkaart te duur

De OV-chipkaart in Nederland is in vergelijking met andere Europese landen de duurste van allemaal. Samen met Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (Rover) eist de Consumentenbond dat de kosten van de OV-chip omlaag gaan en dat de kaart langer geldig is.

Uit onderzoek van Rover blijkt dat de OV-chipkaart een stuk duurder is dan vergelijkbare kaarten in het buitenland. Daar betaal je veel minder of zelfs niets voor een kaart, die vaak ook nog eens langer geldig is. Uit het onderzoek kwamen 3 kostenposten naar voren, die slecht afsteken tegen kaarten in andere Europese landen. Zo betaalt men in Nederland €7,50 voor een nieuwe OV-chipkaart, die maar 5 jaar geldig is, betaal je €11 voor een vervangende OV-chipkaart na diefstal, verlies of defect en kost het €2,50 om je saldo terug te laten storten.

De Consumentenbond wil dat de OV-chipkaart gratis wordt vervangen aan het einde van de geldigheidsduur en bij een onzichtbaar defect. Reizigers moeten daarnaast kosteloos het saldo kunnen terugkrijgen bij de balie. De consumentenorganisatie spreekt Trans Link Systems (TLS) en de vervoerders hierop aan. TLS verzorgt de productie en de verspreiding van de OV-chipkaart en bepaalt de prijs en geldigheidsduur van de OV-chipkaart. De vervoerders zijn eigenaar van TLS en bepalen de terugstortkosten aan de balie.

Categorie:
Provincie: