woensdag, 2. december 2015 - 20:15 Update: 02-12-2015 21:14

Motie voor meer druk Turkije inzake Demmink weggestemd door CDA, VVD en PvdA

Motie voor meer druk Turkije inzake Demmink weggestemd door CDA, VVD en PvdA
Foto: Archief EHF
Den Bosch

VVD. PvdA en CDA hebben onlangs een motie van VNL-Kamerlid Louis Bontes weggestemd. In de motie verzoekt Bontes de regering om meer druk uit te oefenen op Turkije, zodat het land mee gaat werken aan de rechtshulpverzoeken inzake Joris Demmink.

Aanleiding voor de motie  was de aankondiging van minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid dat Nederland en Turkije de justitiële samenwerking gaan verbeteren. Daarvoor zal een ambtelijke werkgroep in het leven worden geroepen. Dit schrijft het Katholiek Nieuwsblad.

De justitiële samenwerking met Turkije is belangrijk vanwege de zaak rond Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van Justitie. De krant meldt dat er naar hem een onderzoek loopt inzake pedofilie. Demmink wordt beschuldigd van verkrachting van twee Turkse jongens. Ook zou de affaire rond Baybasin, de Koerdische activist die in Nederland tot levenslang is veroordeeld,  met de zaak in verband worden gebracht. De veroordeling van Baybasin zou volgens het Katholiek Nieuwsblad 'zo goed als zeker op gemanipuleerd bewijs tot stand gekomen'. Het zou een belangrijke blijk van verbeterde justitiële samenwerking zijn als Turkije nu mee zou werken aan de rechtshulpverzoeken inzake Demmink.

Bontes laat echter begin december op Twiiter weten: 'VVD, CDA en PvdA hebben tegen mijn motie over meer druk op Turkije in kwestie Demmink gestemd.'

 

Categorie:
Provincie: