donderdag, 3. december 2015 - 11:07 Update: 03-12-2015 17:50

Verdachten examenfraude bij Ibn Ghaldoun krijgen taakstraf

Veroordelingen voor stelen en helen van eindexamens op Ibn Ghaldoun
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag vier verdachten van eindexamenfraude veroordeeld tot taakstraffen.

Het betreft de eindexamenfraude in 2013 op de school ‘Ibn Ghaldoun’.

Het gerechtshof Den Haag heeft 3 verdachten veroordeeld voor het helen van de examens en 1 verdachte voor het stelen van de examens. De 4 verdachten zijn in hoger beroep gekomen van de in februari 2014 gewezen vonnissen door de rechtbank Rotterdam.

Eén verdachte is samen met een ander 4 keer in de kluis geweest, 1 keer om voor te verkennen, 3 keer om examens te stelen. In totaal zijn 27 examens gestolen, gefotografeerd en vervolgens teruggelegd. Deze foto’s zijn verspreid onder medeleerlingen en leerlingen van andere scholen. Deze verdachte is afgezien van deze zaak nog nooit met justitie in aanraking geweest. Hij is daadwerkelijk begonnen met het afbetalen van zijn aandeel in de door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap geleden schade (vanwege het opstellen en organiseren van extra examens). Hij is in 2013 uitgesloten van het doen van eindexamen. Deze verdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 230 uur.

De andere verdachten zagen een buitenkans die zij niet konden laten lopen. Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft het hof aansluiting gezocht bij de straffen die in vergelijkbare gevallen door de rechtbank zijn opgelegd.

 

Categorie:
Provincie: