vrijdag, 4. december 2015 - 14:49 Update: 07-12-2015 8:46

Homofiele asielzoekers worden in Amsterdam in aparte woningen opvangen

Aparte opvangruimte voor homofiele asielzoekers in Amsterdam
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Na bedreigingen en incidenten in de opvangcentra heeft Amterdam besloten homofiele vluchtelingen in aparte woningen op te vangen. Maar dit is zeer tegen de wens van staatssecretaris Klaas Dijkhof. Dit schrijft Het Parool vrijdag.

De opvangcentra melden dat er talrijke incidenten tegen homofiele asielzoekers plaatsvinden. Zo worden ze bespuugd en bedreigd en wordt er gezegd dat ze een schande voor hun volk zijn. Ze durven hierdoor hun kamer vaak niet meer uit, zo laat Philip Tijsma van homobelangenvereniging COC aan de krant weten.

Amsterdam onderzoekt nu hoe veilige opvang voor homovluchtelingen structureel geregeld kan worden. Daarbij moet het aan asielzoekers  duidelijk worden gemaakt dat in Nederland LHBT'ers (Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender) volledig zijn geaccepteerd. Amsterdam heeft al verschillende gepeste asielzoekers uit de noodopvang op de Haaksbergweg en de Flierbosdreef in Amsterdam-Zuidoost in een andere woning ondergebracht en ook dit weekend zullen er een paar verhuizen. Directeur Zorg van het Leger des Heils Amsterdam, Harry Doef, zegt hier over in het Parool: 'Wij konden het gevoel van veiligheid niet garanderen.' Het Leger des Heils en corporatie Rochdale hebben een woning geregeld waarin nu vijf homovluchtelingen in veiligheid zijn gebracht.

Staatssecretaris Klaas Dijkhof heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat hij niets ziet in aparte opvang voor LHBT"ers. Hij vindt dat 'te stigmatiserend'. Daarnaast vreest Dijkhof dat zo'n aparte locaties ook weer doelwit kan worden van bedreigingen.