maandag, 7. december 2015 - 15:10 Update: 07-12-2015 17:26

Werknemers nertsfokkerij ontslagen na undercoverbeelden

Rosmalen

Bij een bontfokkerij in Rosmalen wordt ruw omgegaan met dieren die worden vergast, zo blijkt uit undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

De drie medewerkers van de nertsfokkerij Rios Mink, die op undercoverbeelden te zien zijn, zijn op staande voet ontslagen. Dat heeft eigenaar van het bedrijf aan Omroep Brabant laten weten. De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) is inmiddels een onderzoek begonnen.

Op het filmpje is te zien dat de dieren hard in de gaskist belanden en daarbij soms hard de stalen randen raken. Ook is te zien hoe een van de dieren tegen de rand van de kist klapt en op de grond valt. Volgens de eigenaar van Rios Mink waren de medewerkers al jaren in dienst bij het bedrijf. Tegen de lokale zender zegt hij: 'Dit kan niet. Bij ons moet iedere werknemer een cursus volgen. De mensen op dat filmpje wisten hoe het wél moest. Vandaar dat hierover geen enkele discussie mogelijk is: zo ga je niet met dieren om.'

Het filmpje is vorige week gemaakt door activisten van Stichting Animal Rights. De Stichting heeft de beelden opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die een onderzoek begonnen is naar het bedrijf. Marianne Thieme,  fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren laat op Twitter weten: 'Diermishandeling op bontfokkerij.Ga kamervragen stellen.Mag nooit meer dieren houden,eigenaar moet worden bestraft.' Ze gaat hierover Kamervragen stellen, zo weet Omroep Brabant.

Al eerder stuitte Stichting Animal RIghts bij Rios Mink op zwaarvervuilde kooien met daarin verwaarloosde en  gewonde dieren.