donderdag, 10. december 2015 - 9:54

Gevlekte hyena-pup geboren in DierenPark Amersfoort

Gevlekte hyena-pup geboren in DierenPark Amersfoort
Foto: DierenPark Amersfoort
Amersfoort

De roofdierverzorgers van DierenPark Amersfoort kunnen hun geluk niet op: ‘‘Sinds tien jaar eindelijk weer een jonge hyena’’, vertelt hoofdverzorger Willem Verdonck. Het hyenavrouwtje heeft zelf een hol gegraven in het buitenverblijf waar het jong in de nacht van 8 december is geboren.

Voor moeder Osaghie en vader Balai is het jong hun eerste puppy. ‘‘Uiteraard is het de eerste periode spannend of alles goed gaat’’, vertelt de hoofdverzorger. ‘‘Het is het eerste jong en dus is het afwachten hoe het zal gaan.’’ Het hyenavrouwtje heeft de pup na één nacht in het hol mee naar het binnenverblijf genomen. Voorlopig zal de jonge hyena warm binnen blijven. Als alles goed gaat, zal het jong na enkele weken buiten te zien zijn. Gemiddeld krijgt een hyena één of twee jongen na een dracht van 3,5 maand.

Het hyenavrouwtje was al enkele dagen aan het graven en dat was een teken voor de verzorgers dat er weleens een pup kon worden geboren. ‘‘In haar binnenverblijf hadden wij een warm nest van verse stro gemaakt, maar zij koos er voor om in haar eigen hol te bevallen’’, vertelt Willem Verdonck. ‘‘Dat is niet vreemd, want het is bekend dat hyena’s vaak een eigen plekje zoeken.’’ DierenPark Amersfoort is coördinator van het Europese fokprogramma van de gevlekte hyena. Dat de dierentuin nu zelf een jong mag begroeten, voelt als een bekroning op het werk.

Categorie:
Provincie: