zaterdag, 12. december 2015 - 15:50 Update: 12-12-2015 19:39

Van Miltenburg afgetreden als Kamervoorzitter vanwege klokkenluidersbrief

'Van Miltenburg gaat aftreden'
Foto: RVD
Den Haag

Anouchka van Miltenburg heeft zaterdagmiddag haar functie als Kamervoorzitter neergelegd. Bronnen hadden al aan de NOS bevestigd dat zij dit van plan was. Over het hoe en waarom heeft Van Miltenburg om 17.00 uur een verklaring afgelegd.

Haar positie als Kamervoorzitter lag onder vuur vanwege haar rol in de kwestie van de Teevendeal. Van Miltenburg wilde het parlement niet langer belasten met een discussie over haar rol als Kamervoorzitter, zo zei ze in haar verklaring. Ze vindt zelf dat ze zorgvuldig heeft gehandeld. Maar de onderzoekscommissie noch de Kamer zijn daar van overtuigd. De vragen die de Kamer haar gestuurd had, heeft zij inmiddels schriftelijk beantwoord.

De partijen in de Tweede Kamer hadden lijst met 37 vragen gestuurd aan de Kamervoorzitter over haar rol in de kwestie van de Teevendeal. Ze moest de vragen voor maandagavond beantwoorden en dan zou ze dinsdag door de Tweede Kamer in een openbaar gesprek aan de tand worden gevoeld. De Tweede kamer wil weten of Van Miltenburg betrouwbaar en als onpartijdig Kamervoorzitter heeft gehandeld.

Ook willen de Kamerleden weten waarom zij een kopie van een klokkenluidersbrief niet aan de onderzoekscommissie van de Teevendeal heeft gegeven. In die brief stond het bedrag van de Teevendeal van 4,7 miljoen gulden en details over de overboeking, zo schrijft de omroep zaterdag, Laat dat nou net de informatie zijn waar de commissie naar op zoek was. Maar Van Miltenburg vernietigde de kopie.

Categorie:
Provincie: