maandag, 14. december 2015 - 8:03 Update: 14-12-2015 14:50

'VVD en PvdA wil dat student collegegeld ook per vak kan betalen'

'Studenten moeten collegegeld ook per vak kunnen betalen'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het moet voor studenten mogelijk worden om ook per vak collegegeld te betalen. Dan wordt het ook goedkoper om een studie over een langer tijd uit te smeren. Hierdoor kunnen studenten tijd overhouden om te werken, een vereniging te besturen of op reis te gaan.

Het voorstel is afkomstig van de regeringspartijen VVD en PvdA die dat maandag in een motie in de Tweede Kamer voorstellen. De studentenvakbond Lsvb ondersteunt de motie, evenals universiteiten. Dit blijkt uit een opiniestuk van onder andere VVD en PvdA op Volkskrant.nl.

De Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) schrijven in het stuk dat er nu sprake is van 'dwanbuisstuderen'. Studenten betalen nu per jaar collegegeld, ongeacht de vakken die ze volgen, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 2000 euro per jaar. En sinds de invoering van het leenstelsel is studeren een stuk duurder geworden. Studenten krijgen geen basisbeurs meer, in plaats daarvan moeten ze hun studiefinanciering lenen.

Het moet voor studenten makkelijker worden om meer tijd voor een studie kunnen nemen, zo vinden Duisenberg en Mohandis. 'Vasthouden aan dit dwangbuisstuderen zet Nederland op achterstand. Hoog tijd dat onze studenten de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en een studie op een passende manier in te richten', zo vinden de Kamerleden.

Categorie:
Provincie: