dinsdag, 15. december 2015 - 21:45 Update: 16-12-2015 8:55

Rotterdam spoort met detectiesysteem harde vuurwerkknallers op

Rotterdam spoort met detectiesysteem harde vuurwerkknallers op
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Rotterdam start woensdag de pilot Knalsensoren om vuurwerkoverlast op te sporen in de wijk Ommoord. Dit heeft de gemeente Rotterdam dinsdag bekendgemaakt.

Sensoren

In het pilotgebied van 2 km2 wordt een vuurwerkknal snel gelokaliseerd met behulp van sensoren. Binnen enkele seconden volgt een melding aan stadswachten in de buurt. En kunnen stadswachten vervolgens snel ter plaatse zijn. 

Wethouder Eerdmans van Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte: 'Het gaat vooral om de megaknallen, waar mens en dier enorm van schrikken. Met deze apparatuur kunnen we de afstekers hopelijk opsporen en beboeten. In ieder geval gaat hier een preventief signaal vanuit.'

Vuurwerkoverlast

Ondanks de verkorte afsteektijd voor vuurwerk komt vuurwerkoverlast nog steeds voor. Dit leidt tot geluidsoverlast en schade. 'De overlast die mensen ervaren van vuurwerkknallen, daar wil ik wat aan doen', vertelt Eerdmans. Hoe groot die overlast is en waar precies, brengt de gemeente Rotterdam met het vuurwerkdetectiesysteem in kaart. 'Het systeem meet precies waar de overlast zich bevindt,' vervolgt Eerdmans, 'Vervolgens weten stadswachten en politie dus binnen enkele seconden waar ze moeten zijn. En kunnen we de overlast aanpakken.'

Akoestisch systeem

Het vuurwerkdetectiesysteem, ontwikkeld door TNO, bestaat uit vijf sensoren die meten waar en wanneer vuurwerk wordt afgestoken. Met het systeem wordt nauwkeurig vastgesteld waar en wanneer vuurwerk wordt afgestoken. Direct na een knal stuurt het systeem een melding met daarin de locatie van de knal naar de meldkamer van Stadsbeheer. De meldkamer zet enkele seconden later gericht stadswachten in de buurt in. Hierdoor kan snel actie worden ondernomen. 

Door pilot verzamelt de gemeente feitelijke gegevens over waar en op welke tijden vuurwerk wordt afgestoken. Stadswachten gaan gericht op pad om overlast aan te pakken, efficiënt en effectief. Indien nodig worden zij ondersteund door de politie.
De sensoren worden bevestigd aan flatgebouwen maar welke wordt om veiligheidsredenen niet vermeld.

Categorie:
Provincie: