woensdag, 16. december 2015 - 20:32 Update: 17-12-2015 8:35

Tegenstanders AZC bestormen gemeentehuis Geldermalsen

Raadvergadering over AZC in Geldermalsen loopt volledig uit de hand
Foto: Archief Bert van den Berg
Gelderland

De raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in Geldermalsen is woensdagavond volledig uit de hand gelopen. Om de menigte bij het gemeentehuis weg te krijgen, heeft de politie tientallen waarschuwingsschoten gelost. Een veertiental demonstranten is aangehouden.

Kort na aanvang van de raadsvergadering sloeg de vlam in de pan en begonnen demonstranten de politie en het gemeentehuis te bekogelen met stenen, vuurwerk en blikken bier. Hekken die uit voorzorg waren neergezet werden omver gelopen. Om de menigte op afstand te houden loste de politie enkele waarschuwingsschoten. Met charges heeft de politie geprobeerd de menigte uiteen te drijven. Inmiddels heeft de politie meerdere aanhoudingen verricht. Volgens een voorlichter van de politie zijn er veertien aanhoudingen er zijn gedaan. Twee agenten raakte lichtgewond.

De raad van Geldermalsen zou vandaag debatteren en stemmen over de komst van een AZC in de gemeente om 1500 asielzoekers op te vangen. Het AZC moet volgens de plannen tussen een industrieterrein en een nieuwbouwwijk komen. Veel inwoners van Geldermalsen zeggen het gevoel te hebben dat het AZC hen ‘door de strot geduwd wordt’. 

Categorie:
Provincie: