vrijdag, 18. december 2015 - 10:07

NVWA neemt ruim 100 ton pesticiden in beslag tijdens internationale actie

NVWA neemt ruim 100 ton pesticiden in beslag tijdens internationale actie
Foto: NVWA
Hazeldonk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de tweede helft van november 104.000 liter vermoedelijk illegale pesticiden in beslag genomen. Dat gebeurde tijdens een internationale operatie, gericht op de import en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie. Op initiatief van de NVWA deden 7 Europese landen mee aan de operatie. De autoriteiten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Slovenië onderschepten in totaal 190.000 liter pesticiden. Het is de eerste keer dat er op deze grote schaal is samengewerkt op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. De samenwerking wordt in de toekomst uitgebreid.

Resultaten Nederland

In de Nederlandse douanesystemen selecteerden inspecteurs van de NVWA zendingen die mogelijk gewasbeschermingsmiddelen bevatten en onderweg waren naar Nederland. Na het toepassen van risicoprofielen vielen 19 zendingen op.

In de Rotterdamse haven heeft de NVWA samen met de Douane 8 zendingen fysiek gecontroleerd. Daarvan bleken er 6 verdacht. De zendingen waren bedoeld voor de doorvoer naar andere landen, vooral buiten de EU. De NVWA onderzoekt of afzenders en ontvangers een toelating hebben voor de handel in gewasbeschermingsmiddelen.

De NVWA ontdekte verder dat 11 zendingen met in totaal 6.000 liter pesticiden waren voorzien van vervalste documenten. Op papier leek het te gaan om een onschuldige plantaardige olie. In werkelijkheid ging het om een illegaal gewasbeschermingsmiddel. Deze zendingen waren via luchthaven Schiphol binnengekomen en doorgestuurd naar 11 siertelers in verschillende delen van Nederland. De NVWA heeft de middelen bij deze siertelers in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt tegen hen. Het Functioneel Parket zal beslissen over het vervolg van deze zaken.

In de omgeving van grensovergang Hazeldonk tussen Nederland en België heeft de NVWA samen met de politie 20 voertuigen gecontroleerd. Daarbij zijn geen gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Wel hield de politie een verdachte aan in verband met een drugszaak.

Categorie:
Provincie: