vrijdag, 18. december 2015 - 13:39 Update: 18-12-2015 17:23

DNB waarschuwt banken voor frauderisico's bij mobiel betalen

DNB waarschuwt banken voor fraude met mobiele betaaloplossingen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vrijdag heeft De Nederlandsche Bank (DNB) banken gewaarschuwd dat ze bedacht moeten zijn op nieuwe frauderisico’s en een stijging van de fraude met mobiele betaaloplossingen. Dit meldt DNB vrijdag.

Mobiel betalen

'Mobiele betaalinnovaties, waarbij de consument met de smartphone kan betalen, worden wereldwijd geïntroduceerd. In Nederland zijn deze nog niet grootschalig in gebruik, al zijn er wel enkele innovaties gelanceerd, zoals de Rabo Wallet en de Vodafone wallet. Ook de introductie van andere betaaloplossingen van Apple, Google en Samsung wordt verwacht. Hierbij moeten banken bedacht zijn op nieuwe frauderisico’s en een stijging van de kaartfraude', aldus DNB.

Gegevensdiefstal

Criminelen kunnen gestolen identiteits- en kaartgegevens via de smartphone aan het betaalsysteem van Apple, Samsung of Google laten koppelen. Dit gebeurde in de VS doordat banken vaak al genoegen namen met het doorgeven van naam, rekening- en pasnummer, en de twee laatste cijfers van het BSN. 

Darknet

Dit soort gegevens wordt echter op grote schaal verhandeld op het Darknet, een digitaal netwerk dat veelal anoniem via specifieke software, configuraties of machtiging toegankelijk is. Criminelen konden zo eenvoudig op andermans kosten dure goederen aanschaffen in winkels.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):