dinsdag, 22. december 2015 - 13:57 Update: 22-12-2015 16:11

TBS voor doodsteken docente

TBS voor doodsteken vrouw
Foto: Archief EHF
Langbroek

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 49-jarige man uit Langbroek TBS met dwangverpleging opgelegd. De man bracht op 25 juni 2015 zijn vrouw met een groot aantal messteken om het leven.

Neergestoken

De verdachte kwam de betreffende nacht om 4.00 uur thuis. Verdachte is naar de keuken gelopen en heeft daar twee messen uit een keukenla gepakt. Hij is de trap op naar boven gegaan, naar de slaapkamer. Hij zag zijn vrouw liggen slapen en begon haar te steken met het grote keukenmes. De zoon van het echtpaar werd wakker en heeft zijn vader weggetrokken van het bed.

Doodslag

De rechtbank veroordeelt de verdachte voor doodslag. Hij heeft zijn vrouw opzettelijk om het leven gebracht. De rechtbank spreekt de verdachte vrij van moord. Het is niet vast komen te staan dat de verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld. Uit het dossier blijkt dat verdachte handelde in een hevige gemoedsopwelling. Daarnaast was er sprake van een korte tijdspanne tussen het moment dat bij verdachte de gedachte opkwam om zijn vrouw te doden en de uitvoering hiervan. Niet blijkt dat verdachte tijd en gelegenheid heeft gehad om zich te beraden.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Deskundigen hebben geconstateerd dat de verdachte handelde in een psychose. De deskundigen adviseren de rechtbank verdachte als ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de doodslag niet aan hem kan worden toegerekend. Verdachte is daarom niet strafbaar. De rechtbank ontslaat hem van alle rechtsvervolging.

TBS

Gelet op de aard en ernst van de geestelijke stoornis van verdachte is de kans groot dat verdachte zonder een intensieve behandeling en begeleiding in de toekomst opnieuw ernstige strafbare feiten zal plegen. De rechtbank legt daarom, conform de eis van de officier van justitie, de maatregel van TBS met dwangverpleging op. 

Categorie:
Provincie: