dinsdag, 5. januari 2016 - 15:13 Update: 05-01-2016 15:58

OM eist drie jaar cel tegen oud-eigenaar Yab Yum

OM eist drie jaar cel tegen oud-eigenaar Yab Yum
Foto: SXC
Soest

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag wegens witwassen een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen de oud-eigenaar van bordeel Yab Yum Chris K. uit Soest. Hij stond terecht vanwege allerlei constructies die zijn bedacht om miljoenen door te sluizen en daarbij hun criminele herkomst te verhullen.

De gelden waren door een zakenpartner van de verdachte weggenomen van de Nederlandse Staat. Het ging in 2002 en 2003 om meer dan 21 miljoen euro bestemd voor de financiering van projecten in de gehandicaptenzorg.

Een deel van de door valsheid in geschrift en oplichting verkregen miljoenen, ongeveer 5 miljoen euro en een appartementencomplex van 1,3 miljoen, is volgens het OM door de 47-jarige K. witgewassen.

Zij schetsen in hun requisitoir  een beeld van een zakenman voor wie alles is geoorloofd, zolang het geld oplevert. Andere mensen worden belazerd en waar nodig worden valse stukken opgemaakt. 'Zo zorgt hij ervoor dat hij krijgt wat hij wil hebben.'

Rechterhand en boekhouder

Tegen de rechterhand en de boekhouder van de zakenman eiste het OM gevangenisstraffen van respectievelijk  6 maanden en 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Het OM noemde het buitengewoon verwerpelijk dat de boekhouder zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrift.

In de zaak tegen de rechterhand is er in de ogen van de officieren van justitie voldoende bewijs voor valsheid in geschrift in documenten die zijn gebruikt in witwasconstructies. Voor het witwassen zelf werd in zijn zaak vrijspraakgevraagd.

 

Categorie:
Provincie: