woensdag, 6. januari 2016 - 8:05 Update: 06-01-2016 14:41

Ongelukken en file op spekgladde A28, code oranje voor groot deel Nederland

Ongelukken en file op spekgladde A28, code oranje voor groot deel Nederland
Foto: Archief EHF
De Bilt

In het noorden van het land blijft het ook woensdag spekglad, doordat er opnieuw buien over dit gebied zijn getrokken. Het verkeer moet rekening houden met gevaarlijke rij-omstandighede door ijzel.

Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Gelderland en op de Wadden geldt code oranje. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de reis uit te stellen als het kan. Wie toch de weg op moet, wordt geadviseerd om afstand te houden en niet te snel van rijstrook te wisselen. Ook in de Kop van Noord-Holland en  West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel.

De gladheid in het noorden en noordoosten houdt waarschijnlijk tot donderdagochtend aan, omdat het naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag weer gaat ijzelen. Woensdagochtend zorgen regen en ijzel al voor lange files en ongelukken, voorin het noorden van Overijssel. Daardoor zijn extreem lange files ontstaan op de snelwegen A28 en A32 in de regio Zwolle/Steenwijk. Vooral op de A28 zijn er problemen. Daar zijn tussen Zwolle en Hoogeveen verscheidene auto's van de weg geraakt en zijn enkele rijstroken geblokkeerd. Door de gladheid zijn ook al meerdere vrachtwagens geschaard en/of van de weg geraakt. Ook op de A7 in Friesland en Groningen is het glad.

Treinverkeer

Het treinverkeer lijkt geen last te hebben van de gladheid. Een woordvoerster van de NS in het NOS Radio 1 Journaal: 'We hebben vannacht lege treinen op de noordelijke trajecten laten rijden om de bovenleidingen ijsvrij te maken. Daardoor geldt weer de normale dienstregeling tussen Leeuwarden en Zwolle en Groningen en Zwolle. Wel raden we iedereen aan om voor vertrek de reisplanner te bekijken voor de actuele situatie.'

Ook de bussen in Drenthe en Groningen rijden, maar wel met vertraging. In Friesland blijven bussen binnen, meldt Qbuzz.

 

Categorie:
Provincie: