zondag, 10. januari 2016 - 11:02 Update: 10-01-2016 11:13

Staatssecretaris Dekker: 'roofbouw gepleegd op leerkrachten'

Staatssecretaris Dekker: 'roofbouw gepleegd op leerkrachten'
Foto: Archief EHF
Utrecht

Meer dan de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs (56%) vindt de eigen werkdruk niet acceptabel. 'Dat is een forse stijging ten opzichte van 2012 toen 41% van de leerkrachten de eigen werkdruk niet acceptabel vond', meld DUO Onderwijsonderzoek, een onafhankelijk onderzoeksbureau, zondag.

'In vergelijking met ‘werknemers in Nederland totaal’ is het percentage leerkrachten dat hun werkdruk niet acceptabel vindt eveneens erg hoog: 56% van de leerkrachten versus 15% van de werknemers Nederland', aldus DUO.

De cijfers blijken uit een verricht onderzoek onder 861 leerkrachten werkzaam in het basisonderwijs dat in november 2015 is uitgevoerd. Het representatieve onderzoek is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek, een onafhankelijk onderzoeksbureau, in samenwerking met het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV). De resultaten van het hele onderzoek zullen zondagavond 10 januari om 22.35 uur op NPO 2 bekend worden gemaakt in de uitzending van De Monitor.

Staatssecretaris Dekker: roofbouw gepleegd op leerkrachten

In de uitzending van De Monitor roept staatssecretaris Sander Dekker leerkrachten op om te stoppen met overbodige administratie in het basisonderwijs.‘Leraren die dénken dat ze moeten administreren omdat het ministerie en de inspectie dat zouden willen. Dan zeggen wij: Dat hoeft niet van ons.’ Staatssecretaris Dekker erkent in de uitzending van De Monitor dat er roofbouw wordt gepleegd op leerkrachten in het basisonderwijs.

‘Als je ziet dat zoveel leraren uitvallen vanwege die werkdruk, dan moeten we daar wat aan doen’, aldus Dekker maar, voegt hij daaraan toe‘ik geloof niet dat de oplossing daarvoor alleen maar meer geld is.’ Dekker betreurt het dat bij leraren de indruk is ontstaan dat er op scholen een uitgebreide administratie moet worden bijgehouden omdat de inspectie en het ministerie dat willen. Hij steekt daarvoor hand in eigen boezem. ‘Ik denk dat we daar in het verleden onvoldoende helder over zijn geweest.’ 

Steun

In het interview in De Monitor zegt Dekker dat leerkrachten die stoppen met het doen van in hun ogen overbodige administratieve handelingen en daardoor in conflict komen met hun schoolbestuur, op zijn steun kunnen rekenen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):