zondag, 10. januari 2016 - 17:10 Update: 11-01-2016 8:54

Man Zandhuizen doodde eerst zijn vrouw en daarna zichzelf

Drama Zandhuizen is combinatie misdrijf en zelfdoding
Foto: Archief EHF
Zandhuizen

Het echtpaar dat zaterdagochtend dood in hun woning aan de IJkenweg in het Friese Zandhuizen werd aangetroffen is een combinatie van moord en zelfdoding. dit heeft de politie zondag aan het eind van de middag bekendgemaakt.

'Uit het onderzoek door politie en Openbaar Ministerie is duidelijk geworden dat de 41-jarige man zijn 34-jarige vrouw om het leven heeft gebracht en zichzelf heeft gedood. Relatieproblemen lijken de aanleiding te zijn', aldus de politie.

Intensief onderzoek

De conclusie over moord danwel doodslag en zelfdoding kan worden getrokken na twee dagen van intensief onderzoek. De politie is dit onderzoek zaterdagmorgen begonnen vanuit het theoretische scenario dat het echtpaar mogelijk door een of meerdere andere personen om het leven zou kunnen zijn gebracht. 

Geen andere sporen

Gaande het onderzoek kon deze optie, onder andere door het ontbreken van ieder spoor in die richting, worden uitgesloten. Er waren wel voldoende aanwijzingen en bewijzen die het scenario onderschrijven dat de man eerst zijn vrouw heeft gedood en zich het leven heeft benomen. 

Mogelijke ruzie

Vermoedelijk is hier een ruzie aan vooraf gegaan. Het doden van de vrouw en de suïcide hebben zich in de nacht van vrijdag op zaterdag voorgedaan. Over de omstandigheden waaronder een en ander is gebeurd wordt vanuit piëteit naar de nabestaanden niets bekend gemaakt.

Het echtpaar werd zaterdagmorgen omstreeks 11.00 uur door de politie levenloos in de woning aan de IJkenweg ontdekt. Agenten reden langs het adres nadat een familielid had gebeld dat het op geen enkele manier contact kon krijgen en zich ongerust maakte. 

Toen de agenten aan kwamen rijden waren de twee kinderen van het echtpaar, een jongen van vijf jaar en een meisje van zes jaar, buiten de woning. De kinderen zijn door de politie meegenomen waarna later familie zich over het tweetal heeft ontfermd. Uit de gesprekken zondag met de kinderen is niet gebleken dat zij getuige van het drama zijn geweest.

's Nachts gebeurd

De politie heeft zaterdag en zondag uitvoerig forensisch (technisch) onderzoek in de woning gedaan. Ook de GGD en de recherche verrichtte minutieus onderzoek. Uit onder andere telefoongegevens is af te leiden dat de gebeurtenissen zich ’s nachts moeten hebben voorgedaan. 

De politie heeft in het onderzoek ook het sociaal netwerk van het gezin en de overige contacten die het met de buitenwereld had in kaart gebracht. De politie had in het recentere verleden summier contact met het gezin. Strafrechtelijk ingrijpen bleek vanuit deze politiebemoeienis niet nodig. Door de politie is destijds hulpverlening geïnformeerd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: